ciganska magija - Gypsy magic -

Dobrodošli na moj blog. Welcome to the Gypsy Magic blog!

15.02.2009.

Bajanje od uroka

  Za urok je dobro svezati djetetu u kapu krilce ili nogu od slijepog miša. Kad hoće da djetetu nabajaju radi uroka, da mu skinu urok, kažu: „Vuk sjedi na prtini, batinom se podbočio, a mesom se založio. Nit’ vuk sjedi na prtini, nit’ se batinom podbočio, nit’ se mesom založio, nit mog sina ima urok. Hu, hu, urok u potok!”. Kad žena zlog pogleda pogleda nekog lijepog čovjeka, može da mu „naškodi od očiju”. Ako na djevojku padne zao pogled, ona od toga plače, pa makar to i ne htjela. Ona baci ugalj u vodu i umiva se time, pa vodu izlije na psa da više ne plače

15.02.2009.

Čini za brak

  Kako bi se bračni drug naveo na vjernost ciganske vračare savjetuju da se uzmu dva velika krompira, operu i očiste, pa se presjeku po pola po dužini.Nožićem urezati svoje ime na jednoj polovini jednog krompira a ime supružnika na polovini drugog krompira.Zatim ih postaviti licem ka licu kako bi ličili na jedan krompir.Probosti nov ekser dužine oko 5 cm ali pazeći da glava eksera bude na strani na kojoj je napisano supružnikovo ime, potom, sve to zamotati crvenim svilenim koncem i na mjesečevoj svjetlosti zakopati u zemlju, u neku rupu duboku barem 20 cm.Sve dok taj krompir bude na miru biće i brak.

15.02.2009.

Magija ogledala

  U ciganskoj magiji postoji raznih čarolija namjenjenih emotivnom ispunjenju, njihov krajni cilj je da osvoje srce i dušu željene osobe i podčine je drugom biću.Ako se želi navesti voljena osoba da razmišlja o vama onda vam je potrebna njena slika i malo ogledalo.Fotografija se stavi licem prema dolje uz prednju stranu ogledala, zamota crvenom tkaninom, i čvrsto spoji tako da se ne može razdvojiti.To sve odnijeti u kuću voljene osobe i ostaviti na neko skriveno mjesto.

14.02.2009.

Romi slave Đurđevdan

 

 
 

PULA -

Najpoznatiji romski blagdan Đurđevdan, na romskom Erdelezi, tradicionalni je praznik koji se obilježava 6. svibnja i koji označava početak ljeta. Prilika je to, rekao nam je jučer Veli Huseini, predsjednik Udruge Roma Istre, da se iduća četiri dana slave život i radost.
Počeci slavljenja tog blagdana, veli, vežu se uz Pakistan i Pendžab, za koje se vjeruje da su pradomovina Roma i gdje se početak ljeta slavi ritualnim pranjem grijeha, a potom gozbom i igrama. Priprema za Đurđevdan traje oko mjesec dana, budući da se prije same proslave uređuju kuće, čiste okućnice, peku kolači i pripremaju tradicionalna jela - janjetina, domaći kruh i baklava. Prvoga dana proslave, rekao nam je Huseini, članovi Udruge Roma organizirano odlaze u prirodu brati cvijeće koje se, prije zalaska sunca, simbolično potapa u vodu. U njoj se kasnije kupaju mala djeca da bi bila snažnija i zdravija.
Sutra u 18 sati članovi udruge blagdan će proslaviti druženjem u svojim prostorijama u Rojcu. U sklopu proslave bit će organiziran i niz sportskih događanja, poput malonogometnog turnira, kulturno-folklorna večer s brojnim gostima te izbor najljepše Romkinje, koji će biti priređen u nedjelju, 11. svibnja, u 18 sati u Domu branitelja.
Huseini je svim Romima čestitao blagdan riječima »Bahtalo o Erdelezi sa e Romenđe«.
14.02.2009.

Erdelezi - praznik ljubavnih čini

Ljubavna magija se vezuje za ovaj praznik više nego za bilo koji drugi.Djevojke stavljaju različite travke pod jastuk da bi sanjale onog ko im je suđen.Običaj je da ako djevojka ode u goste za ovaj praznik, prvo mora da preskoči prag te kuće i od domaćina uzme sol i kruh koji stavlja pod jastuk.Te noći usnit će svoga dragog.

Vesna Beenaerts, Romkinja koja se, kao i njena baka i majka, decenijama bavi ljubavnom magijom kaže da se na Erdelezi može učiniti što nikada ne može.

-Naredim djevojkama da mi prije Erdelezija naberu određene trave i donesu mi ih.Obajem ih, a djevojka u njima mora da se okupa na Erdelezi.To će joj privući svakog momka koga poželi, jer će svim muškarcima biti neodoljiva, kazuje Vesna.

Njena "kolegica" iz Erdeča kod Kragujevca, Goca zvana Kosovka, kaže da su čini pravljene na ovaj dan najopasnije, a da ih najbolje prave Romkinje.

-Dok sam živjela na Kosovu vidjela sam da žene prave magiju za koju koriste mrtvačku vodu kojom se kupa pokojnik, prvu svijeću koja se upali kada neko izdahne i zemlju sa groba.Sve to ciganska vračara baca na prag, a kada na to muškarac nagazi "zaključana" mu je potencija i svaki napredak u kući.Goca dodaje da se ovakva magija skida na Erdelezi, uz pomoć konopca, katanca i vode.

13.02.2009.

Pada od Bengova

Romi u vječnom tragnju za životom. Iz Indije, preko Azije i Afrike, do Evrope a potom po cijelom svijetu

Kad se u logoru rodi djete, u majčin šator ne pušta se niko osim njenog muža i starih žena. Majka se smatra nečistom dvije nedjelje poslije porođaja. Ona dobije posuđe, rublje, lavor i posteljinu. Poslije dvije nedjelje bacaju se svi predmeti kojima se porodilja služila. Moge od tih običaja nalagao je jednostavni romski nagon za samoodržavanjem i njihov zdrav razum. Žena i djete su morali biti predstavljeni svima koji žive u logoru, pa je postojala opasnost da dobiju neku zaraznu bolest. Pošto u prošlosti ni ljekari nijesu liječili Rome, bilo je od velike važnosti da se žena i dijete zaštite pomoću tih tradicija. Kad se neko stariji razboli na samrtničkoj postelji, svi se okupe „da mu požele srćan put”, a prije svega da dobiju od njega blagoslov, kao što to propisuje romska vjera. Danas taj običaj može predstavljati problem za ljekare i bolničko osoblje kada se neki član romske zajednice nađe u bolnici. Tradicija propisuje da iz svake porodice mora biti prisutan po jedan član da primi blagoslov, ali kao po pravilu se obično pojavi po više članova iz svake porodice, ponekad i po deset. Riječ „sahranim” na romskom se kaže „praksosarav”, što znači „pretvorim u pepeo”. Ne ukazuje li to na nekadašnji običaj spaljivanja mrtvih. Ako neko umre noću ili ujutru, odmah ga u toku dana sahrane. Ako umre predveče, samo u tom slučaju mrtvac ostaje u kući ili čergi po noći, i dobro se čuva da ga što ne bi preskočilo. Kad neko umre dobro je glovog kolac staviti na strehu. Romi su veoma rijetko, i to u ranijim vremenima, imali svoja groblja, pa se sahranjuju u grobljima svoje vjeroispovjesti u mjestima boravka.

Kod Roma Čergaša (Gurbeta, Gabelja) ukorijenjena su i sada mnoga vjerovanja i praznovjerice. Kad su na okupu, Romi rado prepričavaju svoje stvarne i zamišljene doživljaje, u kojima vidno mjesto zauzimaju razne vrste duhova. Strah od duhova je stvarna osnova njihovih religioznih osjećaja. Zbog čvrstog vjerovanja u postojanje duhova, pravi čergaš se noću nikuda ne kreće. Na pitanje kako to da drugi smiju noću da se kreću, oni kažu „Lako je vama što živite po naseljima. Da ste na putu, u šumi među zvijerima, vjerovali bi i vi od straha”. Prema njihovom vjerovanju, duhova ima raznih vrsa i sa različitim „resorom”.

Neobična vjerovanja Karankoči je jedan od najkarakterističnijih njihovih duhova. Prodlava mišljenje da on živi pod ledom, da je malog rasta, da dolazi zimi pred zoru ili ponoć da se zagrije među ugarcima. Na glavi ima kapicu, u kojoj leži sva njegova moć. Ko mu je otme, postaće nevidljiv i  moći će lako da ukrade. Možeš ga tada poslati da ti donese para, haljine, stvari, hrane, on ode i donese. Ako kupcu baciš u vatru, on ojađen pukne (crkne) od muke i tuge.

Javišta je jedna od najstarijih duhova koje se Romi mnogo plaše. Oni je čak nerado i pominju. Može da se javlja u raznim oblicima. Odgovarali bi vampirima, vukodlacima i drugim prikazama i vjerovanju kod naših naroda. Jedno kazivanje iz Bijelog Polja kaže: ”Mijeh, to je lampir ili javišta. Ona se javlja oko čergi. Ona hoda noću u bjelini, u dugoj haljini. Ona je zimska, čuje se zimi. Napravi se ptica, glasi se kao puhavac (što jede orahe). Pokazuje se ljudima na svakakve načine. Ima ih tri vrste: jedne gone ljude; druge skaču i na ljude da ih opterete, da se ne bi mogli kretati i da tako ckrnu; treće se nadimaju kao mjehovi, a čim zapali vatru, bježe. Majke vuku svoju djecu i sebe za uši i tresu se da im se ne približe. Čovjek mora da miješa govor javištin, vještičin, karakondžijev i drugi. Ne smije da se govori 40 javištnih riječi. Koje su to riječi, nije se moglo otkriti.

Čohani je brkata žena koja pije krv djeci. Pojavljuje se i kao leptir što skače i nasrće na vatru, jer hoće da vatru ponese u zrak i da tako zapali čerge. Oblijeće oko čovjeka, pa kad padne na njega, skaču mu veliki plikovi. O Čohaniju ne valja ni govoriti. Čohani se proklinje: „Dabogda jela drvo i kamen, a nas da ne jedeš”.

Beng (đavo) javlja se u raznim vidovima. Pripisuje mu se mnoga svojstva i s njim su u vezi mnoge pojave. Uzročnik je padavice, istovremeno je i duh ispod mosta, sijena, u polju itd. Kad čovjeka uhvate bengovi, ljudi ga moraju držati dok ne dođe sebi. Drže ga i čitav sat. Kaže se: ”Pada od bengova”. Čovjek tad može da laje, pjeva, plače i riče. Nema svijesti, mada su mu oči otvorene. Sve da ga pečeš, ne osjeća ništa. Kao lud hvata sve što stigne. Hoće da jede meso sa sebe, ali drugi mu ne daju. Nogama se baca, koprca se. Kad se povrati, ustaje i sve ga boli. Pita što je to bilo, jer se ničega ne sjećati.

Bibija je prije mnogo vjekova spasavala Rome od kuge u Misiru. O ni su od tada nju izabrali za svoga sveca. Kad piju, nazdravljaju: „U zdravlje Bibijino?” („Ande Bibijako sastipe!”). Neki je smatraju i božjom majkom. Hoda u prnjama, sa štapom, a prati je uvijek pseto. Rano zorom, kad Romi spavaju u čergama, ona prolazi i tjera bolest od njih.

Od raznih drugih vjerovanja navodimo samo neka. Kad sanjaš popa to ne valja, kad sanjaš cigane dobro je, jer oni su sveci. Kad kidaš sebi kosu, pokupi je, jer bi je mogle ptice odnijeti da grade svoje gnijezdo. Od toga će te glava zaboljeti ili ti može kosa opasti. Kad dođeš među čerge, ne spominji vuka, jer mi držimo konje. Zovi ga djedom, jer nam naši djedovi neće ništa zlo uraditi, pa ni on neće naše konje jesti. Ako među čergama spomeneš vuka, zmiju ili miša, odmah reci: „Kamen i drvo u njihova usta. Vatra u njihova usta”.  Teške su kletve: „Nek te udari priš’ u crnu džigeru!” „Nek te ubije jektika!”, „Ubila te čađ!”.

Blagdani u Roma Romi imaju svoje praznike. Najpoznatiji su: Ilindan. Poslije ručka, na koji zovu i najbliže komšije, nastaje veliko veselje, pjesma i svirka. Tu onda ima i nadmetanja: ko će više podići, dalje skočiti, baciti kamen i skočiti sa veće visine. Ima i raznih zabavnih i šaljivih igara. Đurđevdan. „Glavni dan našeg sastajanja” - kažu Romi. Taj dan svi slave. Na taj dan urane, umivaju se za zdravlje. Svako se obuče što može bolje i kite se cvijećem. Tada se sva rodbina iskupi. Za taj dan se kupuje duvan, ulje, šećer, kafa, jer to je slava. A tu je obavezno i ovan. Nikoljdan. Običaj je, ako se može, da se peče (okreće) ćuran i polako posipa kukuruznim brašnom. Gotovog, siječe onaj ko je najstariji i gleda da odmah nađe srce, zbog zdravlja. Tu gori i svijeća. Kaže se: „Čestitam ti tvoj dan. Sreća ti i zdravlje!”. Odgovara se: „Dao Bog!”. Bangi Vasilica. Nova Godina. Pravoslavni Romi slave staru Novu godinu (julijansku). Kad dođe polaznik, govori: „Srećno ti jutro oče (domaćine), da si nam živ i zdrav!”. Pa se izljubi sa svima. Domaćin donese meso, pečenu kokoš, rakiju i ostalo, pa se jede i pije. Zapale se tri svijeće: jedna bogu, jedna domaćinu, jedna porodici. Blagovijest. Uoči praznika izbace se alat i posuđe da napolju prenoće. Ujutro se udara kašikama u tepsije i tako prođe tri puta oko čerge.

 U ovome je interesantno da Romi islamske vjeroispovijesti praznuju pravoslavne praznike. Za neke od romskih vjerovanja ne bi se moglo reći da predstavljaju originalne tvorevine u njihovoj duhovnoj kulturi, jer se zajedničkih elemenata sa drugim narodima može naći dosta. No, ipak, romska vjerovanja u mnogo čemu se razlikuju od sličnih vjerovanja kod drugih naroda, jer su im Romi dali specifično obilježje, svojstveno samo njima. Među takvim vjerovanjima je njihovo karakteristično poštovanje nakovnja i vjera u njegovu moć da odagna zle sile. Vještica se gađa nakovnjima, ili se nakovanj baca preko čerge mladenaca, sa ciljem da se zaštite od zlih sila i uticaja.

13.02.2009.

Ljubavni napitak

Ovaj ljubavni napitak najčešće koriste Cigani u istočnom dijelu Europe.Da bi ga se izradilo, potrebno je imati osušeni korijen biljke srčanice (Potentilla tormentilla).Korijen treba dobro oprati, pa rezati na tanke listiće koji će se osušiti.Tek kad su suhi, stavlja ih se na dno avana i tuca dok se ne pretvore u prah.Za svo to vrijeme izgovara se ime osobe koju se ljubavnim napitkom želi vezati uz osobu koju je naručila njegovu pripremu.Kad je prah gotov, daje mu se vrlo malo šećera, pa sve stuca još jednom.Na taj se prah nalijeva pola čaše čiste bunarske ili izvorske vode  i ostavlja stajati u dobro zatvorenoj boci sljedeći 12 sati.Po isteku tog vremena, napitak se procijedi i stavi u drugu staklenu bočicu.Osoba koja ga je naručila, stavljat će po tri kapi napitka u jelo ili piće drage si osobe uz koju se želi vezati čvrstom ljubavnom vezom.Po tri kapi napitka mogu se davati u hrani ili piću po jednom na dan.

13.02.2009.

Ciganski oltari magije

Ciganske vračare i gatare važile su od davnina kao vrsne poznavateljice svijeta čarolija koje su skupile lutajući po svijetu.Isprepletena u raznim vjerovanju o starim božanstvima koje Romi nisu zaboravili unatoč asimiliranju u monoteizam ciganska vjerovanja svoju snagu crpe iz same prirode i njenih moćnih sila.Na našim prostorima danas djeluje na desetine ciganski vračara od kojih većina radi kao posrednik između nekog hodže i osobe zainteresirane za rješavanje određenog problema.Ali događa se da poneka od njih uzme cijelu stvar u svoje ruke i tad se na djelu može vidjeti sva snaga jednog takvog vračanja.

 

Pošto Romi kao narod nemaju svojih sakralnih objekata njihovi oltari su uvijek bili oni prirodni gdje su se skupljale razne energije i sile poput raskršća i groblja.Posebno cijenjen kod ciganskih vračara je grob bez oznake (krsta ili nišana) pošto takav mezar za njih ima veliku magijsku silu u sebi.

Moć nepoznatog groba je mnogostruka i može se konstatovati da je upravo on kultno mjesto većine njihovi vračara.Šaka zemlje sa takvog groba koristi se u ljubavnim čarolijama.I u smirivanju strasti, posebno ljubomore, nepoznati grob može u sebe akumulirati sve nepoželjne emocije ukoliko se u njega ukopa veš posesivne osobe.Osim što pomaže u ljubavi i vraća bračni sklad nepoznati grob vračari služi i za uništenje neprijatelja ako se dokopa nekog dijela njegove odjeće.

Najmoćnije ljubavne čini rade se na stvarima koje su povezane sa mrtvacem od kojih se ponajviše izdvaja takozvani mrtvački prsten.Takvu magičnost dobiva svaki prsten koji se nađe na ruci umirućeg čovjeka i obično se skida nakon što se tijelo ohladi.On je idealan za svaki ljubavni flert pošto se njime neko može privući i osvojiti ali i odbiti.Ako se kroz njega tri puta pogleda voljena osoba dok je okrenuta ka vama privlači se ljubav no progleda li se u trenutku dok vam je okrenuta leđima udaljit će se bez ikakvog očitog razloga od vas.Osim njega klinom na koji se veže stoka na livadi tokom paše izvodi se slično vračanje.

Da bi se udaljio nepoželjni ili dosadni udvarač tražio bi se klin koji je prezimio na livadi.Odmah po pronalasku vadio se iz zemlje i prevrtao naopako opet ga vraćajući u istu rupu u zemlji govoreći: «Kako ja prevrnu klin tako i tebe n. okrenu od sebe da me ne vidiš, ne čuješ i ne mariš za mene».

 

VRAČANJE S MRTVACEM

 

 Lokalna vračanju su raznolika i kroz njih se jasno uviđa da su borba za sreću i ljubav dvije glavne motivacije ljudi koji traže pomoć ili sami praktikuju neka čaranja.Jako tražena ali i mistificirana čaranja sa mrtvacem i grobljanskom zemljom odraz su starog vjerovanja u svijet mrtvih i njihov utjecaj na žive.

Ciganska vračara malu sliku ili papirić sa ispisanim imenom osobe koju želi omađijati  u želji da "umire" od ljubavi za nekim ugura tajno mrtvacu u usta, sa čim ga i sahrane.Ako se želi povratak voljene osobe na neki domišljat način se u njenu obuću sipa zemlje sa groblja ali i ugurava u okovratnik jakne ili košulje.

U čaranjima za prizivanje sreće čarkama se želi na volšeban način utjecati na njen slijed.Ukoliko je osoba baksuzna, sklona malerima, neuspješna u životu ciganske vračare ali i bosanske, sandžačke i kosovske hodže posežu za katancem sa kojim kruže oko nesretnika zaključavajući ga uz basmu ili određenu dovu za nafaku.Tako zaključan katanac daje se nesretniku da ga odnese pored kakve rijeke, otključa i baci niz vodu.A kako bi namjerila sreću u nečiji dom vješta ciganka će na Mlađak zamjesiti kolačić od brašna, bajeći nad njim.Pošto ga zamjesi, ukopava ga ili bar nekoliko mrvica pod kućni prag onog doma koji je ostao bez berićeta.

13.02.2009.

Erdelezi - praznik svih Roma

BN-VijestiSemberski Romi svečano proslavili Đurđevdan „Nakon Đurđevdana, mi Romi, možemo da spavamo vani, pod vrbom, možemo se kupati u bilo koju hladnu vodu“

BIJELJINA - „Đurđevdan je naš najdraži i najradosniji dan. Svi Romi slave ovaj praznik kao svoj rođendan. Nakon Đurđevdana, mi Romi, možemo da spavamo vani, pod šatorima, možemo se kupati u bilo koju hladnu vodu, jer je ovo dan kad mi spavamo pod šatorima, na livadama. Prije Đurđevdana to nismo smjeli raditi.To je dio naše romske tradicije, kaže Mujo Beganović, asistent za obrazovanje romske dijece pri nevladinoj organizaciji „Zidost“, dok raspoređuje romsku dijcu u špalir pored kanala Dašnica u romskom naselju u Bijeljini.

Mali Romi, sa vrbovim vjenčićima na glavama i sa ofarbanim jajima u rukama, čekaju znak kada treba da vrbove vjenčiće i ljusku od jaja bace u vodu. Nakon ove neobične ceremonije uslijediće okupljanje rodbine, komšija i prijatelja u romskim kućama „uz nešto bolji ručak“, kako kaže Beganović.
Za Rome od Đurđevdana počinje pravo ljeto i to je znak da mogu prespavati i pod vrbom i pod bilo kojim drugim drvetom. Vrba je Romima najdraža, kako kažu, jer ima dobar hlad i zato se najviše raduju proljeću i listanju vrba.

U Bijeljini trenutno živi između 2.000 i 3.000 Roma. Osnovnu školu pohađa 146 romske dijece. Puno njih neredovno pohađa školu, iako su stvoreni uslovi za normalno školovanje. Mujo kaže da trenutno svega 70-oro djece redovno pohađa nastavu od prvog do šestog razreda. U novu školsku godinu upisano je 29-oro djece. Organizovane su radionice za predškolski uzrast, a tokom ljeta biće organizovana i ljetnja škola za opismenjavanje malih Roma, da bi se djeca uključila u redovno školovanje.
Djevojčica Begzada Hokić kaže da je Đurđevdan nešto najljepše za Rome.
-Na Đurđevdan bojimo jaja, idemo u vrbake i pravimo vjenčiće, radujemo se ovom prazniku jer smo svi na okupu, kaže Begzada.
I Jasmin Hokić tvrdi da je to za njega „najljepši dan na svijetu“ i da nema riječi da opiše svoju radost. Ešefa Hokić pokazuje veliku, prekrasnu kuću u kojoj živi sa suprugom Imširom i decom. Kćerke su u Berlinu, na privremenom radu. Imšir dodaje da su i prije rata bili imućni, jer je on, kao preduzimač, po 200 radnika vodio na rad u inostranstvo. I oni su u Njemačkoj proveli petnaestak godina. Naglašavaju da su „sve stekli radom i velikim odricanjem“.

13.02.2009.

Erdelezi - praznik svih Roma

BANJA LUKA, 6. maja (FENA) - U banjalučkom romskom naselju Veseli Brijeg i ove godine se slavi Đurđevdan, mada skromnije, ali ne i u manje veselijoj atmosferi.

Udruženje Roma “Veseli brijeg” iz Banje Luke je još 4.maja okupilo svoje članove u prostorijama Udruženja gdje je priređen kulturno-zabavni program i organizirano tradicionalno pečenje janjadi.

Na 6.maj oni svoj praznik proslavljaju u krugu porodica, kaže predsjednik ovog udruženja Šaćir Osmanović.

Priznaje da Đurđevdan, koji mnogo znači Romima i koji su slavili njihovi preci, sada je mnogo skromniji zbog loše socijalne situacije.

“Svi smo siromašni. Nekada nam neko pomogne, pa proslavimo praznik, a nekada nemamo ništa. Prije je bilo ljepše. Bilo je svega i muzike, a danas ima samo muzike, ali i nje slabije”, kaže Osmanović.

Na Veselom Brijegu ima samo šest romskih porodica, a u Banjoj Luci živi njih oko 260.

One koji nemaju mogućnosti da proslave Đurđevdan pozivaju na slavlje Romi koji mogu sebi da priušte janje ili nešto bolju trpezu, kaže Osmanović.

Romi se za ovaj svoj najveći praznik svečanije oblače i uređuju, a sve to kao dobrodošlicu proljeću.

Obredi za Đurđevdan uključuju i kupanje u vodi s cvijećem. Voda se prije toga donosi u kuću, a cvijećem se kasnije ukrašava kuća.

Na Veselom Brijegu je u toku izgradnja barake u koju bi trebalo da se useli sedam romskih porodica koji nemaju nikakve uvjete za život.

Bilo je u planu, kaže Osmanović, da se izgradnja barake završi do 6.maja, ali kiše i neki drugi problemi su odgodili završetak radova.

Romska djeca iz Veselog Brijega ove godine su uključena u obrazovni sistem, a neka od njih su išla i na polaganje ispita.

12.02.2009.

ciganske čini i vjerovanja

Tacno u podne uoči Jurjeva djevojka mora sa nepoznatog groba da donese parče kosti od sahranjenog.Uvečer treba tu kost da stavi pred ogledalo i da glasno kaže "Kao što je ova kost mrtva tako i ti n.n da uvijek mreš za mnom".Ovo se ponovi tri puta a onda se zavije i na samo Jurjevo ponovo odnese na onaj grob odakle je i uzeta i zakopa.

Da bi dvoje mladenaca bilo "zaključano" uzelo bi se malo pepela od svijeće koja je gorjela na njihovom vjenčanju pa se zavezalo u maramu te ćusnulo u neko ćoše i sreći bi bio kraj.

Za izazivanje ljubavnih osjećaja-
Uzberite tri tamno-crvene ruže i nosite ih tri dana uz tijelo, zatim, ih prelijte sa malo crvenog vina koje ćete ponuditi voljenoj osobi da popije.

U lješniku izbušite tri rupice i nosite ih tri dana uz tijelo a zatim sameljite i u nekom piću ponudite voljenoj osobi da popije.

Sanjati Rome je dobro, to su sveci.

Tvrdi se da Romi svoju već nadaleko poznatu lijepu kosu duguju magiji.Oni se uvijek šišaju samo kada je Mlad mjesec jer po njihovom vjerovanju pun Mjesec podstiče opadanje kose.Češljaju se samo na mjesečini.

11.02.2009.

On pijetao, ja kokoš


Ciganske vračare, čuvene drabarni, od davnina su djevojkama savjetovale kako da na lak način osvoje željenog mladića.Djevojka bi morala uzeti otisak stope, ostao na zemlji, od mladića i tu zemlju odnijeti do najbliže vrbe.Pored vrbe iskopala bi rupu u koju bi stavila zemlju od stope.Dok bi zatrpavala rupu govorila bi:
„Neka na zemlji bude mnogo zemlje, ovim objavljujem svoju ljubav jer n. je cvijet a ja sam stabljika, on je pijetao a ja kokoška.Rasti, rasti, rasti vrbo, nemoj plakati za ovakve kao što sam ja“.
Osim ovakvog načina preporučivale su magiju sa ogledalcem.Naime, djevojka bi morala uzeti novo ogledalce i sa njim otići među kokoši.Ogledalce bi držala u ruci ispred sebe gledajući na taj način sebi iza leđa.Čekala bi tako priliku da pijetao skoči na kokoš u svom ljubavnom žaru.Dok bi to gledala u svom ogledalcu govorila bi:“n.pijetao ja kokoš u glas naša ljubav za čas“.Nakon toga čekala bi priliku da ogledalce podmetne željenom momku kako bi se pogledao u njega i nakon toga zaljubio.

11.02.2009.

Vezanje ljubavnika

Ljubavnika je najlakše „vezati“ ciganskom magijom kako bi postao vjeran.Uzme se crvena svilena traka dužine njegovog penisa u erekciji.Traka se stavi ispod jastuka tako da se tamo nalazi dok se vodi ljubav.Čim ljubavnik zaspe žena izvadi traku i na njoj zaveže sedam čvorova.Tako zavezanu traku ostavi na neko sigurno mjesto i dok je niko ne dira vjernost ljubavnika je osigurana.

11.02.2009.

Ciganska magija

Za dobijanje prvog djeteta

Uzme se jedno jaje i pažljivo napravi rupica na oba njegova kraja.Muž i žena treba da se poljube a zatim da drže jaje između sebe tako da svako od njih pokriva po jedan kraj jajeta ustima.On treba da puše a onda da uvlači, ona zatim treba da proguta tu sadržinu jajeta.Praznu ljusku supružnici treba da ostave na stranu te da zatim vode ljubav.Poslije odnosa ljusku od jajeta treba zakopati u zemlju, barem 20 centimetara u dubinu.

11.02.2009.

Nekoliko ciganskih vjerovanja o životinjama

Lasica - kad dune čovjeku u usta, on može da umre.Kada je vidimo ili kad o njoj govorimo, kažemo:Ljubim je, pojedem joj krv".
Da ne bi djetetu noću pljunula u usta pa da ne bi umrlo, mi kad je vidimo ili o njoj govorimo, kažemo: "Čumidav la! Xav lake čučora! ili na našem: "Ljubim je, pojedem joj sisice".

Lisica - kad laje oko čerge, neko će umrijeti.Onda je tjeramo riječimo: "Bježi u šumu, u goru, pa laj!".

Žabe - kad kreketanjem po noći ometaju san, stavi oko bare gdje su žabe glavnje (žeravice) koje se sjaje pa će umuknuti.

Sulumanka-sulumankica - to je slamna ptica, grobljanska ptica.Bog ju je ostavio mrtvima.Repićem maše a glavom trese.Krila su joj žuta i šarena sa zelenim.Pojavljuje se na naš glavni praznik, Đurđevdan, a ponekad se ljeti može vidjeti na slami.

Zelembać - od zelembaća nema lijeka, od zmije ima.

Roda - nju je grehota ubiti.Ona je hadžija, hadži-roda.

Slijepi miš - ako hoćeš da ko oslijepi, stavi mu slijepog miša u čorbu.Isto biva i kada se baci njegova dlaka u jelo.Ciganka uzme krilo slijepog miša, probuši ga, zamota ga crvenim koncem i govori nešto.Koga ugleda kroz to krilo, poludit će za njom.

Paparuga (leptir) -kad prvi put ugledaju leptira u proljeće, djeca viču: "Paparuga, ruga, neka glava tebe boli, a ne mene".Tako ih glava neće boljeti.........

11.02.2009.

Drabarni Vesna

Pored arapske i vudu magije i ona ciganska spada u najače magije na svijetu.Od davnina Romkinje su poznate kao neprevaziđene bajalice, vračare i proročice.Vesna Beenaerts ima 47 godina a u karte gleda, kako kaže, od kada zna za sebe.Milenu je upoznala kad joj je bilo najteže.

  

"Njenom mužu "vezala" sam ruke da je više ne tuče i usta da je ne grdi i da ne pije.To je posao koji se obavlja 41 dan, dok ja bajem svakodnevno.Došla mi je baš kada sam se, prije dvije godine, vratila u Srbiju, nakon 15 godina boravka u Švicarskoj.Mileni sam na početku rekla ono što kažem svima - da ni slučajno ne laže kada je nešto pitam.Bacila sam karte tri puta, za prošlost, sadašnjost i budućnost.Tako odmah saznam ko mi je u kući.Kad me čovjek prvi put slaže, karte se dalje ne otvaraju i ja završim svaki razgovor", priča Vesna.

Ona kaže da joj uglavnom dolaze žene koje imaju muža alkoholičara ili siledžiju, one koje suprug vara, djevojke koje žele da osvoje mladića ili da provjere da li ih je momak ostavio zbog dejstva magije..

"Žena treba da mi donese odjevni predmet svog muškarca ili njegovu sliku.Bacim karte i vidim s kim imam posla.Ako momak nije "priljepljiv" i teško ga je privoljeti da se vrati svojoj ženi ili djevojci, nastupam drugačije! Nakon bajanja dam djevojci šta je potrebno i objasnim šta i kako treba da radi.Kada ona ode, odnesem svijeću koju mi je donijela, vino i ulje u crkvu, da ih svećenik osvešta.Najčešće, već slijedeći put kada me posjeti, sve bude sređeno.Ja uvijek uspijevam", tvrdi Vesna.Ciganske basme

Ona kaže da može da prepozna one koji su obilazili lažne vidovnjake koji učine više štete nego koristi, kao i one sa zaštitama hodža i njima ne gata.Ne usuđuje se ni da radi sa živama.Ukoliko je potrebno Vesna obilazi kuće onih koji joj se obrate, da bi tamo, na licu mjesta, uspostavila narušenu harmoniju.

"Najčešće, ipak, bajem u svojoj kući.Klijent treba samo da sjedi i ćuti dok ja govorim basme na romskom nad šporetom.Najbolje radim na praznike, iako rjetko ko to praktikuje".

Ova gatara kćerka je najpoznatije žene u Kragujevcu koja gleda u grah, vidovite Mile, i unuka još poznatije baba Perke.

"Moja je baka u gledanju u pasulj bila neprikosnovena.Naučila je svemu tome i moju majku Milu koja i danas "gleda", ali je sada, nakon šloga, često umorna. loše čuje i nervozna je, pa joj glavnom dolaze samo stare mušterije.Ja sam učila od majke, ali sam od početka bila sklonija gledanju u karte nego u pasulj.Predviđanje mi je u genima ali je moj put, ipak, malo drugačiji" uz osmjeh objašnjava žena koja je potekla od najpoznatijih romskih gatara.

11.02.2009.

Vračara

U narodu vlada mišljenje da je ciganska magija jedna od najopasniji pošto Romi poput Haićana svoju magiju smatraju religijom i žive je.Toliko je socijalizirana s njima da je postala njihov način života.

 

 Fatima Jovanović iz Kragujevca ima dugogodišnje iskustvo u skidanju magije i bajanju, oštar um, mudrost i lijepu riječ za sve ljude.Ponekad je psiholog koji klijenta vraća kući osnaženog duha, dešava se i da bolesne ljude šalje ljekaru ali za većinu je osoba koja sa dlana "čita" prošlost i sadašnjost, a magiju koristi da rasvjetli budućnost.

-"Moja baka je bila od Cigana čergara, imala je devet sinova i tri kćerke, ali je za nasljednika proglasila mene.Rekla je da će me svemu naučiti do jedanaeste godine i stavila mi je žar na dlan.Nisam ništa osjetila, nije me ni opeklo.

-Smiješ da pomažeš, ali isključivo djeci, i to do 33.godine.Onda bi trebalo da se desi čudo poslije kojeg ćeš moći da pomažeš svima, kazala mi je tada moja baka.

Posebno mi je naglasila još nešto: da je ciganska, čergarska magija najopasnija na svijetu, da se teško skida i da moram da vodim računa o tome da i meni ne naudi.Objasnila mi je da su Romi pod uticajem različitih religija - katoličke, islamske, pravoslavne i mnogih drugih, i da su iz svake od njih pokupili razna ezoterijska učenja, priča Fatima.

 

ČUDO SE DESILO

 

  Baš kao što je njena baka predskazala, Fati se u 33. godini dogodilo veliko čudo.Dobila je infekciju očnog živca koja se iskomplikovala, a poslije mjesec dana pala je u komu.Nakon tri mjeseca, ljekari su rekli njenom mužu da sprema sahranu, ali ona se čudom probudila i počela da hoda.

-"Prešla sam preko mosta na Lepenici.Slijedećeg čega se sjećam jeste da sam osjetila da sam lagana kao pero, kao da me je neki vjetar otpuhao na drugu stranu mosta.Onesvjestila sam se.Otvorila sam oči u bolnici.Ljekar je bio zgranut jer problema sa očnim nervom više nije bilo?! Sve je čudom nestalo!.

 

 Nakon toga, Fata je počela da pomaže svim ljudima.Mirila je zavađene familije, zahvaljujući njoj mnoge nerotkinje su zatrudnjele, neudate se udale, oni bez sna počinjali su da spavaju a bolesni su napuštali postelju.Fata svoje seanse započinje otvaranjem karata ili gledanjem u šolju, postavljajući tako «dijagnozu».Ono što traži jesu uzroci problema.Prvo razgraniči da li je čovjeku potreban samo razgovor, da mu neko osnaži volju za životom ili...

«Dešava se da kažem:Brate, ovdje nema nikakve magije, samo mnogo ljudske slabosti.Shvati, ti si odgovoran za sebe, uzmi život u svoje ruke.Ne umšljaj magiju, ne truj se zlim mislima.

 

 O svom radu ima mnogo toga reći: «U nekim slučajevima bolesti liječim najprije prečišćavanjem duha, koji onda vodi tijelo ka ozdravljenju.Bajem nad peškirom i vinom.To vino osoba treba da pije uveče, po tri gutljaja.Ujutro treba da se umije i da se obriše obajanim peškirom.Ponekad je to sve što treba da se učini»

Ona kaže da je jedini uslov da njeno bajanje bude djelotvorno – vjera, bez koje nijedan savjet i nijedna molitva ne vrijede.

11.02.2009.

Čini ljubavi

Ovo je stara ciganska čarolija ljubavi.Da biste spravili ljubavni prašak i napitak za osvajanje voljene osobe morate uhvatiti žabu i staviti je u glineni ćup koji je izbušen kako bi mravi mogli ulaziti u njega.Taj ćup sa žabom zakopa se u neki mravinjak.Poslije nekog vremena kada mravi izjedu žabu i ostanu samo kosti one se prikupe i sataru u prah.Na taj način dobili ste pravi ljubavni prašak za ljubavna osvajanja.Njega pomješajte sa krvlju šišmiša, nekoliko kapi,  koje ćete tajno staviti u hranu ili piće osobi za koju želite da vas voli.

11.02.2009.

ajde, bre, da ti baba gasi ugljen

  Bajanje je u suštini magijsko liječenje riječima koje najviše praktikuju Romi te se u Bosni za bajanje uvijek govorilo da je ciganski zanat.

Gašenje ugljena na Balkan su donijeli Cigani pristigli iz Turske a preko njih su ga prihvatili i drugi narodi.Ciganke su od davnina imale običaj pohoditi sela i varoši i nuditi gašenje ugljena bolesnima, uz uobičajno pitanje: "'ajde, bre, da ti baba gasi ugljen?".Da bi to izvela uzima čanak sa nenačetom ili cijelom vodom, dodajući u nju kasnije kakav biljeg od bolesnog - končić od odjeće ili pramen kose.Iza toga golom rukom ili mašicama uzima živ ugljen iz vatre i baca ga u čanak s vodom.Tom prilikom hukne, zijevne i šaptajući pita: je li urok?.Na to pitanje nadovezuje riječi: "ključ na nebu, katanac u moru".

Ako ugljen cvrkne i potone vješta Ciganka govori da jeste.Zatim stavlja biljeg u vodu i pazi na njegovo kretanje jer ukoliko krene zapadu u pitanju je teška bolest a ako istoku onda je bolest laka.Ako biljeg kaže, da bolesniku ima lijeka, tada se baca ugljen i namjenjuje za svaku bolest koje se baba može sjetiti.Kod kojeg naziva bolesti ugalj pisne i potone, znači ta je bolest.Odmah se kazuje lijek za nju.Bolesniku se tada osim lijeka daje da pije i tu vodu u kojoj je ugljevlje gašeno, od čega vele ozdravi.

10.02.2009.

Dani kada magija ne djeluje

Pošto Ciganke važe kao najvrsnije svjetske proročice i vračare radi zanimljivosti interesantno je navesti njihovo vjerovanje o zlosretnim danima u godini kada nije preporučljivo vračati ni gatati ali ni pokretati biznis, stupati u brak ili nešto drugo.

 

Januar – 1, 2, 6, 14, 27.

 

Februar – 1, 17, 19 – 23.

 

Mart – 11, 26, 31.

 

April – 10, 27, 28.

 

Maj – 8, 11, 12.

 

Jun – 19, 25.

 

Jul – 18, 21.

 

August – 2, 26, 27.

 

Septembar – 10, 18 – 24.

 

Oktombar – 6.

 

Novembar – 6, 17.

 

Decembar – 5,13, 14, 23.

10.02.2009.

Vasilica - ciganska Nova godina

Vasilica (Vasili)
 
Vasilica je praznik svih niških Roma. Slavi se 14. januara na dan Svetog Vasilija Velikog. To je pravoslavna Nova godina. I ako su stari niški Romi muslimanske vjeroispovesti, ovaj praznik slave po tradiciji koja potiče još iz perioda dolaska Turaka na ove prostora, kada su niški Romi bili pravoslavne vjeroispovesti. Stari niški Romi su Vasilicu slavili i poslije II svjetskog rata, kada je, sve negdje do sredine 80 – ih, bilo zabranjeno javno obilježavanje ovog pravoslavnog praznika u Srbiji.
Za Vasilicu se kolje isključivo živina: tuke, guske, kokoši, pjevci i drugo. Može da se kolje neograničen broj živine, prema veličini i materijalnom stanju porodice kao i prema broju gostiju koji će biti na proslavi, ali je najvažnije da broj zaklane živine bude teko (neparan). Živina se kolje 12. ili 13. januara uveče, neki to čine i 13. ili 14. prije svitanja u zavisnosti od nasljeđene tradicije u porodici. Klanje živine obavlja domaćin sa još jednim članom porodice koji mu pomaže. Živina se kolje satarom na trupcu, pri čemu se glava živine okreće prema istoku. Oni koji obavljaju klanje moraju biti čisti (okupani). Ovaj čin ima karakter obreda i predstavlja ostatke paganskih vjerovanja kod Roma. Velika je radost da živina bude što deblja jer će, onda se veruje, i godina biti berićetna. Zato se nekada živina kupovala mnogo ranije. Guske i tuke su se kljukale projinim valjčićima (hapovi), tako da za Vasilicu budu ugojene na diku i ponos domaćina.
U pojedinim starim niškim porodicama, kao i u porodicama leskovačkog kraja, prisutan je prastari običaj da se lome teleće noge za pitije, pri čemu se pjeva obredna pjesma. Uveče, 12. januara, na trupcu, domaćin lomi teleće noge i pjeva: “But satipe lelega me dajake me dadaske. Te bićhaven lelega mi kudelja. Zerem phagava lelega te pakhore. “ Pjesma se pjeva ptici štrku, rodi, od koje se traži da pošalje zdravlje i sreću za cijelu porodicu – u protivnom će joj polomiti krila.
Na Vasilicu, 14. januara, ujutro, sa badnjakom koji je okićen zlatnicima i sa krčagom sa svježe zahvaćenom vodom, polaženik ulazi u kuću. Kuću prska svježom vodom, a ukućane lupka po glavi okićenim badnjakom i svežnjem novčanica uz čestitku: “ Bahtali Vasilica “, kod Arlija, i “ Bahtalo Vasili “, kod Gurbeta, što znači: “ Sretna Vasilica “, uz pozdrav: “ Ov sasto “ ( Da si živ i zdrav ). Polaženik je obično neko dijete iz komšiluka ili iz rodbine. Ono se daruje novcem i slatkišima. Vodi se računa da polaženik bude isti kao i prošle godine da bi godina bila sretna i berićetna poput prethodne.
Uveče, 14. januara, pravi se večera. Od jela se za ovu priliku sprema čorba, punjene paprike sa živinskim mesom i podvarak. Pored toga za predjelo se služe i pihtije, a kao desert – tatlije, baklave i ostali slatkiši. Pije se vino i rakija. Prvog dana se na večeru ne zove niko. Slavi se u krugu porodice. Romi iz Čair – mahale te večeri pale za stolom pet bijelih svjećica u plitkoj posudi sa brašnom (Za Boga, Vasilicu, večeru, zdravlje i posao ). Zatim otvaraju kućna vrata i dozivaju Vasilicu da im uđe u dom rečima: “ Avaj, avaj gudlije Vasilice! Ake, isi amen šapatka, marikli…“ ( Dođi slatka Vasilico! Imamo šotku, imamo pitu…). Na sto stavljaju sve što je pripremljeno za večeru, obavezno uz so i papriku. Zatim se međusobno blagosiljaju gledajući se preko stola: “ Dikheja li man? Dikhav tu. E, Akava berš te dikhea ma, đi berše te na dikhea ma “ ( Evo, ove godine te vidim, a dogodine neka trpeza bude tako obilna da te uopće ne vidim sa druge strane stola ).
Drugog dana Vasilice se odlazi u goste. U mahali se organizuje druženje kod nekog od uglednih domaćina. Okiti se pečeni puran i nosi se kroz prostoriju pri čemu se pjeva šaljiva pjesma: “Davaj, davaj Vasilico! Ko služi neka se ne tuži.“ Zatim se pjevaju pjesme u čast domaćina i ostalih gostiju.
Trećeg dana praznika, pravi se pilav ili grah sa živinskom iznutricom za ručak. Mijesi se pogača u koju se stavlja zlatnik ili metalni novčić. Za ručkom ukućani lome pogaču. Smatra se da će onaj kome pripadne novčić biti cijele godine sretan i taličan što se tiče novca.

 

 

 

10.02.2009.

Ciganska vjerovanja

Riječ "običaj" ne postoji u romskom jeziku, svi oblici i norme ponašanja koje se tradicijom prenose, oni tumače riječima: "Naši stari su tako radili i mi radimo tako. Tako treba da bude". Pa ipak, običaji prate Cigane od koljevke do groba. Kada se dijete rodi, "uvodi" se u svijet presjecanjem pupčane vrpce. Prvo mu se na glavu stavlja crvena krpa, a zatim mu se crveni vuneni konac vezuje oko ruke i pravi mu se crvena hamajlija. Sve to se radi da mu se osigura sretno djetinjstvo. Poslije sedam dana suđaje (urme) određuju sudbinu djeteta, i majka ne smije da spava te noći "da djetinja sreća ne bi zaspala".Prema predanju suđaje žive na dvoru kraljice Kasali, koja "tka košulju dobre sreće". Zajedno s kraljicom one su sagradile dvorac gigantske ptice Carani, koju proguta vatra svakih 999 godina, a ona se onda ponovno rađa iz pepela, kao feniks.

Prema predanju, novorođenče treba najpre da posisa desnu dojku, zato sto je u ciganskoj tradiciji desna strana "dobra strana", sretna, prava strana, kao sto samo ime caci rig kaže. Mnogobrojni običaji prate život djeteta do puberteta, kada se raznim obredima uvodi u svijet odraslih. Tradicionalna ciganska svadba sačuvana je do danas u Kalderasa i Lovara. U ovoj ceremoniji mladoženja kleči na lijevom koljenu, a mlada na desnom, okrenuti licem licu. Kum stavlja komadiće kruha na njihova koljena i posipa ih solju. Mladoženja ustima uzima kruh sa mladinog koljena, a ona sa njegovog. Dok jedu kruh, kum pjeva "Neka vas prati dobra sreća. Čak i da kruh i so postanu neprijatelji, vi živite u sreći i slozi".

Najzad, postoje i pogrebni običaji, koji potiču iz mnogih vjerovanja i praznovjerica. Konkretna pogrebna svečanost je obično onakva kakvu vjeroispovest kojoj je pokojnik pripadao, nalaže (islam, katoličanstvo, protestantizam...), ali pored toga postoje i običaji koji su vezani za vjerovanja Ciganina, od kojih je najjače vjerovanje u vampire.

Među mnogim običajima ističu se svečanosti vezane za Bibijaku i Crnu Saru, koje obje vode porijeklo od indijske boginje Durge. Njih slavi samo nekoliko plemena (Gurbeti, Kalderasi, Kalesi), dok su Cigani muslimani potpuno zaboravili ovo božanstvo.

Bibijaka je božanstvo koje živi u šumi ili u visokim planinama, veća je od običnih smrtnika i blista kao da je od suhog zlata. Leti nevidljiva noću, ulazi u kuće i čerge i prikazuje se samo izabranoj nekolicini poštenih ljudi. Zamišlja se kao bogata i prelijepa, nikad ne govori, ne jede, ne pije. Ako negdje zavlada bolest, ona dolazi i odnosi bolesnog. Ali ako Ciganin odsiječe i pojede uho psa ili mačke ili praseta, ona ga ne može dodirnuti. Bibijaka se slavi u martu. Crna Sara u maju, kada hodočasnici iz cijelog svijeta dolaze u Sent Mari de la Mer, na jug Francuske. Crna Sara se iznosi iz talasa, dok se Bibijaka slavi oko neke voćke, obično kruške, koja se onda naziva Bibi, po boginji. Prije proslave drvo se ukrašava cvijećem i crvenim trakama, a na dan svetkovine na zemlju oko drveta stavi se posna hrana (riba, pirinač, grah itd.) i alkoholna pića. Svetkovina počinje paljenjem svijeća i pjevanjem molitava ("Za zdravlje Bibijake i sreću Cigana!"). Onda domaćin proslave, svake godine drugi, služi muškarce, žene i djecu hranom i pićem. Oni ga blagosiljaju, a on im blagoslov uzvraća. Onda ljudi odlaze kućama i nastavljaju slavlje do mraka, kada se svi okupljaju na večeri kod domaćina proslave.

Đurđevdan ili Ederlezi, "cigansku proslavu", 6. maja slave gotovo svi Cigani, čak i oni koji su primili muslimansku vjeru i običaje. (Hidirllez ili Ederlezi je turski praznik dvaju svetaca kojeg su Cigani donijeli sa sobom na Balkan).

Do toga dana Cigani ne jedu jagnjetinu, pošto je sujeverno vjerovanje od drevnih davnina da jedući jagnjetinu prije Đurđevdana, čovjek jede meso svoje mrtve djece. Jagnje se kolje prije izlaska sunca. Prvo se glava porodice zahvaljuje Bogu što ih je sačuvao u toku zime, a zatim okreće jagnje u pravcu sunca i nudi mu vodu da ga napoji. Ovo čini da bi mu jagnje oprostilo što će biti zaklano. Kada sve ovo uradi, domaćin maže krvlju zaklanog jagnjeta čelo svakog ukućanina, "mete" = čisti kuću
jagnjećom kožom, a samo jagnje ukrašava vrbovim grančicama. Cigani vjeruju da jetra jagnjeta zaklanog na Đurđevdan ima magičnu moć.

Pojam sreće je centralni pojam ciganske kulture. Iako su prihvatili religiju zemlje u kojoj žive, Cigani su u mnogome ostali vjerni magiji, koju dijele na bahtali i bibahtali, odnosno na "bijelu" i "crnu" (sretnu i nesretnu,) zavisno od toga šta čovjek želi da dobije, koriste se razna sredstva, čiji su značenje i uloga određeni magijskim sistemom....

10.02.2009.

Opasne ciganske čini

 

Koliko je ciganska magija opasna vještina najbolje govori ovaj slučaj iz prakse Vidovite Lejle iz Sarajeva.Priču o njenom susretanju sa osobama opsjednutim ciganskim činima donio je magazin Aura:

Kada su je prije tri godine počele mučiti noćne more, Senija L.(40) iz Velike Kladuše nije ni slutila da je to samo početak njene agonije.Kaže da ono što je doživjela ne bi poželjela ni svom najvećem dušmaninu.Veli da joj je najteže padalo to što niko nije vjerovao da joj se dešavaju strašne i čudne stvari.

-Podršku ni pomoć nisam imala ni od kog, jer, niko nije vjerovao da me po cijelu noć dave i golicaju nevidljive ruke.Suprug i djeca su govorili da umišljam, da mi se pričinjava...Oni nisu vidjeli ni osjetili nikad ništa, a ja sam bila na granici ludila, u nemogućnosti da sama sebi rastumačim šta mi se dešava.

 

Senija tada nije znala da je pod uticajem teške ciganske magije.Kada je već bila na granici ludila, spas je našla i istinu saznala kod Vidovite Lejle u Vogošći kod Sarajeva.

-Suprug me je već poluludu doveo kod Lejle.Prijetila sam da ću se ubiti, bježala od kuće, čupala kosu sa glave...Gonjena nekim nevidljivim silama lupala sam suđe po kuhinji...Nevidljivi glas me je tjerao da čupam cvijeće iz saksije a zemlju prosipam po kući, taj isti glas me je tjerao da tučem djecu, da se svađam sa komšijama, da slušam muziku odvrnutu do daske, da svekrvu i svekra gađam mašicama za vatru....-nabraja Senija samo neke od stvari koje je radila po nagovoru zlih sila.

 

-Suprug je mislio da sve radim od bijesa i hirova, jer on nije čuo ni vidio ono što sam ja vidjela i slušala pune tri godine.Počelo je sa noćnim morama, a onda je neko ili nešto drugo preuzelo kontrolu nad mojim mislima.

 

Ako bi odbila naredbu, objašnjava, davile su je nevidljive ruke.Stisak tih ruku bio je užaren, a ona se otimala, vrištala i gušila pred šokiranim mužem i djecom.Smatrali su je budalom koja se glupira iz hira sve te godine.Niko joj nije vjerovao, osim Vidovite Lejle.

-Kod nje me je odveo suprug, po nagovoru, svog radnog kolege.Tek kada je Vidovita Lejla u svojim kartama pročitala da sam začarana teškim oblikom ciganske magije, suprug mi je povjerovao.

 

Tretmani su uspjeli, zlo je skinuto sa Senije.Nakon svega, ona kaže:

-Ko mi je nabacio magiju neznam, mada bi voljela saznati jednog dana.A tada, ne znam šta bi sve bila u stanju uraditi toj osobi zbog koje sam proživjela pakao.Danas živim u miru, prikaze su nestale osjećam se zaštićenom uz Lejline hamajlije koje uvijek nosim uza se.

10.02.2009.

Dva načina gatanja ciganskim kartama

ODGOVOR NA PITANJE - sa tri ili devet karata

Kod svakog otvaranja karata, odredi se karta koja simbolizuje osobu kojoj se gleda, uglavnom je karta „ljubavnica" žena a „ljubavnik" muškarac, osim ako nisu udovac ili udovica u kom slučaju te karte predstavljaju njih.
Karte promješa osoba koja „gleda „u karte i presječe ih neradnom rukom, tj. ako je dešnjak, lijevom rukom i u dve goimile poreda s desna na lijevo a zatim gomile poklope jednu na drugu, obrnutim redom i izvuče po jednu ( ili tri) kartu za prošlost ( u gornjem redu) za sadašnjost ( u srednjem redu) i za budućnost ( u donjem redu). Značenje se povezuje na osnovu simbolike karata.
Što je više karata sa pozitivnim značenjem za sadašnjost i budućnost to je bolja prognoza da će odgovor biti povoljan.
Treba obratiti pažnju da li se pojavljuje karte koje simbolizuju osjećanja što označava period sumnji, nesigurnosti i neizvjesnosti, ili karte koje simbolizuju ličnosti i osobe u kom slučaju se mnogi mješaju u život osobe, ali isto tako može značiti da postoje oni na koje se osoba kojoj se „gleda" u karte može osloniti.

Otvaranje karta DVANAEST MJESECI

Na isti način se karte pomješaju i presječu kao u prethodnom načinu otvaranja a zatim se poreda s lijeva na desno dvanaest karata u tri reda. One predstavljaju sljedećih godinu dana u životu osobe a tri karte koje se odnose na određen mjesec označavaju atmosferu koji će preovladavati u tom mjesecu ili događaje sa kojima će biti suočena.
Većina osoba koja proriče pomoću ciganskih karata ima svoj metod na koji otvara karte i svako može pronaći najbolji način na koji će dobiti odgovor na pitanje. Dozvoljena je improvizacija u smislu određivanja kolone koja označava dom, posao, ljubav, zdravlje, prijatelje, neprijatelje a zatim se poreda uglavnom po tri ili pet karata. U svakom redu se uglavnom preklopi jedna karta koja ima poseban značaj i tumači se u kontekstu karte koja ju je poklopila. Ostatak karata se stavi sa strane i na kraju se i one protumače kao nešto što predstavlja ono što je „sa strane", što nema tako veliki uticaj na tekuće događaje ili što će se dogoditi tek kroz izvesno vrijeme.

10.02.2009.

Ciganske karte - Sudac


Ova karta kao simbol zvaničnih institucija i zvaničnih lica predstavlja putokaz kako treba da ubuduće rješavate probleme. Očigledno za problem koji vas muči treba da se obratite nekome ko je za to kvalifikovan, bez obzira da li se radi o advokatu, tj.da putem suda tražite svoja prava, ili psihologu ako je u pitanju vaš brak, moguće ljekaru, ako ste postavili pitanje u vezi sa zdravljem, ili nekoj uticajnoj osobi ako ste postavili pitanje u vezi sa poslom. Ako su okolne karte povoljne možete očekivati zvanično rješenje koje će biti povoljno po vas, i obrnuto, ako su negativne, za sada se situacija neće povoljno odvijati.

10.02.2009.

Ciganske karte - Vjernost

Ako sumnjate u svog partnera, a dobijete ovu kartu, okruženu lijepim kartama, nemate razloga za tako nešto, ili ako ste u emotivnoj krizi, situacija će se vrlo brzo raščistiti. Trebalo bi da budete mnogo opušteniji i da sa više optmizma gledate na budućnost. Ukoliko je okružuju loše karte, ili karte koje oslikavaju osobe, moguće da ste omiljeniji nego što mislite, bilo da se radi o emotivnim   ili prijateljskim odnosima. Ako se ne osjećate sretnim i imate brojne probleme, a oko ove karte se nalazi ona koja označava vas pri otvaranju karata, budite uvjereni da imate na koga da se oslonite, samo treba malo da se okrenete oko sebe. Takođe može značiti i da ne treba da sumnjate u svoje stavove i uvjerenja.

10.02.2009.

Ciganske karte - Ljubomora

Karta govori sama po sebi. Očigledno je da vas  nečija ljubomora opterećuje. To može biti vaša ljubomora, partnerova, ili ljubomora neke osobe za koju ste zainteresovani. Ljubomora može značiti i ljutnju na nekoga, zavist, osjećaj promašenosti i bijes usmjeren ka samom sebi. Što više karata koje simbolizuju osobe okružuju ovu kartu, to je vjerovatnije da ste predmet zavisti i tračeva. Ukoliko se nalazi pored karte „Kuća“, moguće je da se radi o osobama na koje ni najmanje ne sumnjate da vam nisu naklonjene.

10.02.2009.

Ciganske karte -Ljubavnik

Ako ste dobili ovu kartu a žena ste, ma kako bile loše okolne karte, imate sve šanse da probleme rješite uz pomoć osobe koja vam je draga, sadašnjeg partnera ili nekog ko će se tek pojaviti. Ukoliko ste slobodni ili imate probleme u ljubavi, oni će se vjerovatno pozitivno rješiti, ili ćete sresti nekoga ko vam u svemu odgovara.Ako ste postavili pitanje u vezi sa finansijama, muškarac za koga ste emotivno vezani, ili ćete ga upoznati uskoro, pomoći će vam da problem rješite. To takođe može značiti da možete na poslu upoznati nekoga ko će vam biti vrlo značajan u emotivnom smislu, a ako ste muškarac, radiće se o dugogodišnjem budućem prijateljstvu. Takođe može značiti da će vam se pružiti prilika da osvojite neku djevojku ili ženu i da uđete u ozbiljnu vezu sa njom, a kvalitet te veze će zavisti od vas i vaše spemnosti da se u njoj dovoljno angažujete.

10.02.2009.

Ciganske karte - Neiskrenost

Karte koje je okružuju reći će vam na šta se odnosi ova karta, da li ste vi neiskreni, da li treba da se postavite uzdržano i da ne pokazujete emocije, ili se neko tako ponaša prema vama. Sve zavisi kakvo ste pitanje postavili u sebi dok ste otvarali karte. Uglavnom sa ovom kartom možete očekivati izdaju od strane neke osobe u koju imate povjerenja. Ponekad može značiti da vi treba da mnogo toga prećutite i da budete neiskreni, da ne otvarate svakome dušu da se to ne bi okrenulo protiv vas. Ako ste pitanje postavili u vezi sa zdravljem, moguće je da je dijagnoza pogrešna ili ćete naići na ljekara koji neće biti previše otvoren ili neće ozbiljno shvatiti vaše tegobe.

10.02.2009.

Ciganske karte - Misao

Značenje ove karte u velikoj mjeri zavisi od pitanja koje ste postavili kao i od karata koje ste dobili za prošlost i sadašnjost. Ako je okružuju loših karata, očigledno period neizvjesnosti u vezi sa glavnim problemom će se nastaviti, a ako su dobre karte oko nje, moguće je da ste pred uspjehom u vezi sa onim što namjeravate da učinite. Ipak,cilj neće biti tako lako ostvariv, kako se vama to čini, naprotiv, prolazićete kroz period u kome će vaša neodlučnost biti dominantna, što može usporiti realizaciju vaših planova. Nešto će se dogoditi što će u svakom slučaju zaokupirati vašu pažnju. Na mentalnom i emotivnom planu može označavati vašu neodlučnost ili neodlučnost vašeg partnera tj.partnerke, nesigurnost i potrebu za podrškom. U pogledu zdravlja takođe označava sumnje u vezi sa zdravljem, potrebu da odete kod ljekara i da svoje sumnje u vezi sa nekom bolešću otklonite.

10.02.2009.

Ciganske karte - Udovac

Karta nagovještava period samoće, ili za žene poznanstvo sa slobodnim čovekom, to ne mora biti u pravom smislu reči udovac, već čovek koji je slobodan, najvjerovatnije prije poznanstva sa vama raskinuo dugu vezu ili se razveo od supruge. Može značiti, ukoliko ste mušakarc, kontakt sa osobom koja vam neće donijeti mnogo sreće, već će vas opterećivati svojim problemima, ma kakav da je status te osobe, da li je slobodna ili je u vezi sa nekim. Ako ste muškarac koji ima ozbiljne krize u vezi ili braku, moguć je rastanak, dok na poslovnom planu označava takođe mogućnost napuštanja radnog mjesta, bez obzira da li ćete imati potrebe za samostalnošću ili ćete dobiti otkaz. Ona za muškarce označava nov period u životu u kome će morati da se sami snalaze po mnogim pitanjima, kako na poslu tako i u privatnom životu. Za žene je nešto povoljnija, jer znači novo poznanstvo,  ili moguće obnovu nekadašnje veze.

10.02.2009.

Ciganske karte - Nada

Ova karta je dobra, jer ma kako da su loše karte koje je eventualno okružuju, postoji mogućnost da se situacija okrene u vašu korist. To znači da će se dogoditi nešto što će vam unijeti nadu da bi situacija mogla krenuti nabolje po vas. U svakom slučaj, trebalo bi da imate više povjerenja u sebe, jer je očigledno nada nešto što vam nedostaje. Ako ste po prirodi optimista i puni entuzijazma, treba da nastavite da se tako ponašate, ma sa kakvom situacijom bili zaista suočeni.

10.02.2009.

Ciganske karte - Dijete

Ova karta može simbolizovati konkretno dijete, vaše, neke osobe koja vam je jako značajna, neko vaše buduće dijete ili neki posao koji je u začetku. Također može značiti da možete postati roditelj, ili da možete imati problema sa djecom. Ako ste pitanje postavili za posao, onda ova karta znači da situacija nije zrela da bi taj posao zaživio ili donio dovoljno novca, ili profit koji očekujete. Može značiti da vi niste dorasli situaciji, i da možete da se postavite previše dketinjasto onda kada bude trebalo da se pokaže odlučnost. U slučaju da ste pitanje postavili u vezi sa ljubavlju, možete očekivati lijepu vezu, ili partnera oko koga ćete morati da se dosta angažujete jer će se ponašati pomalo nezrelo. U tom slučaju nikako nemojte forsirati vezu već mu dajte šansu da «odraste» jer se može uplašiti vašeg previše autoritativnog stava ili prevelikih zahtjeva koje stavljate pred njega. Morate se prema partneru ponašati zaštitnički ali vrlo delikatno da ne primjeti da ga smatrate po mnogim pitanjima nezrelim.

10.02.2009.

Ciganske karte - Lopov

Ova karta nagovještava da će u skoroj budućnosti biti nekakve štete u vašem domu, ili ćete se vi zbog bilo čega osjećati «pokradenim». Ako je okružena lošim kartama, problemi se nastavljaju, mada u izvjesnom slučaju mogu i značiti da lopov krade nesreću, što znači pozitivan preokret situacije koja se odnosi na pitanje koje ste u sebi postavili dok su se karte mješale. U slučaju da ste već doživjeli neki poveći neočekivani izdatak, da ste pretrpjeli štetu, nećete tako lako izaći iz finansijskih problema. Ponekad ova karta označava i gubitak u emotivnoj sferi, posebno ako je okružuju karte koje simbolizuju osobe. Ako se pored ove karte nalaze karte koje simbolizuju osjećanja, dogodiće se nešto zbog čega ćete promjeniti raspoloženje, s dobrog na loše i obrnuto.

10.02.2009.

Ciganske karte - Neprilike

 Nagovještaj je manjih ili većih problema u zavisnosti od toga da li je okružena dobrim ili lošim kartama. U slučaju da su dobre karte oko nje, problemi će se brzo rješiti, a ukoliko je okružuju karte koje simbolizuju lica, odnosi se na dom, bolest ili neki drugi problem. Možete i sami zaključiti koje vrste će biti neprilike sa kojima ćete biti suočeni na osnovu značenja okolnih karata i njihove simbolike. Ukoliko su pored nje karte "Oficir" ili "Sudija", mogući su problemi sa zakonom, ili ako su pored njih i dobre karte, pozitivan ishod nekog problema posredstvom zvaničnih organa. Značenje ove karte je višestruko, i treba obratiti pažnju da li se često ponavlja pri otvaranju karata, jer to znači da bi osoba kojoj se karte otvoraju mogla biti suočena sa ozbiljnim preprekama u životu ili sa ozbiljnom neprilikom. 
 

10.02.2009.

Ciganske karte - Posjeta

Karta posjeta se odnosi na posjetu nekoga u vašem domu ili na vašem radnom mjestu. Posjeta,može biti najavljena  ali i neočekivana, sve zavisi od karata koje je okružuju. Ako se uz nju nalazi karta put, predstoji susret sa osobom koja živi u drugom mjestu ili drugoj državi. U svakom slučaju, neko ko će vas posjetiti ili s kim ćete ugovoriti eventualno sastanak negdje van doma ili radnog mjesta može biti neko preko koga možete dobiti potrebne informacije ili podršku u vezi sa onim što vas muči. 

10.02.2009.

Ciganske karte - Pismo

„Pismo" može značiti pismo u bukvalnom smislu, ali i bilo koji važan dokument na koji je trebalo da obratite pažnju. Ona se odnosi isključivo na pismenu poruku, koja će imati određen  značaj za vas. Ukoliko očekujete rješenje, bilo u vezi sa sudskim sporom  ili u vezi sa statusom na poslu, a karte koje je okružuju imaju izrazito loše značenje, vijesti neće biti povoljne i obrnuto, dobre karte oko karte „pismo" označavaju povoljne vijesti. Karte koje simbolizuju osobe, pored ove karte opisuju osobe od kojih ćete čuti važne vijesti. 
 

10.02.2009.

Ciganske karte - Kuća

Ova karta je simbol doma, porodice, vaših nekretnina, obiteljske atmosfere, privatnog posla. Nagovještava promjene u domu, a od karata koje  je okružuju u velikoj mjeri zavisi kakve će te promjene biti. Ako je karta sa lijeve strane ili ispod nje loša, a sa desne ili iznad nje dobra, trebalo bi da očekujete pozitivan ishod svih problema u vezi sa domom ili porodicom. Ukoliko je okružuju karte koje se odnose na vaše raspoloženje kao što su «Nada « «Čežnja» «Neiskrenost» i sl.trebalo bi da za probleme sa kojima ste suočeni, nezavisno od porodice, moguće u vezi sa vašim profesionalnim ili porodičnim životom, potražite savjet nekog člana porodice. Ako uz nju stoji karta «Putovanje», trebalo bi da planirate putovanje, može nagovjestiti preseljenje u neki dugi grad ili zemlju. Ako je okružuju karte koje predstavljaju osobe, imaćete posjetu u domu, a ukoliko je okružuju karte koje simbolizuju osjećanja i misli, bićete zbog nečega zabrinuti. Karte koje simbolizuju nešto loše nagovještavaju period problema i briga.

10.02.2009.

Ciganske karte - Udova

Mnogi strepe od ove karte smatrajući je negativnom, međutim ona je simbol starije žene, najvjerovatnije iz familije, majke, tetke, bake, svekrve, punice, može predstavljati i vas ako ste razvedeni ili udovica. Također može predstavaljati osjećanje usamljenosti ili samoće, tuge, ili bolest bračnom partneru. Muškarac koji dobije ovu kartu, može očekivati vezu sa ženom koja je razvedena ili udovica. Ako su okolne karte nepovoljne, može označavati da je osjećaj usamljenosti i neraspoloženja prolazne prirode, može značiti negativan uticaj nekih žena na vas, tako da bi bilo dobro da se manje družite sa onima koji na vas prenose negativne misli, raspoloženje i na život gledaju pesimistično. Može značiti vaš strah da bi vaš partner mogao biti bolestan, ili ako je to već slučaj, da bi se bolest mogla loše završiti, a ako ste u svađi, da biste vezu mogli prekinuti. Ako ste već prekinuli vezu sa nekim, ova karta označava strah od samoće. Moguće je da ste vezu preiknuli zbog crne magije ili mješanja starijih žena iz porodice u vašu vezu.

10.02.2009.

Ciganske karte - Novac

Prestoji vam neki dobitak, očekivan ili neočekivan, ma kakve karte da je okružuju, osim onih sa izuzetno negativnim značenje, poput karte "Lopov", " "Gubitak", i sl. u kom slučaju možete biti opljačkani. Uz karte koje označavaju lica i osobe, novac vam dolazi preko poslovnih ili emotivnih odnosa, a ako je pored karte „Kuća" može značiti kupovinu nekretine ili dobitak nekog člana porodice, započinjanje privatnog biznisa. U slučaju da je uz kartu "Dijete", može biti nagoveštaj trudnoće i proširenja obitelji. Uz kartu "Pismo" ili "Poruka", nagovještava pozitivno rješenje od zvaničnih organa.

10.02.2009.

Ciganske karte - Dar

Ova karta znači dar u bukvalnom smislu riječi, ali i neku  drugu pogodnost koja vam se može ukazati u vidu neke poslovne šanse ili nekog poznanstva koje možete smatrati prstom sudbine. Dar je nešto što dobijate mimo onoga što vam pripada, neku vanrednu pogodnost, što znači da može značiti dobre prilike koje ne treba propusti ni u kom pogledu. Što su povoljnije karte oko nje to će biti veći dobitak, a ukoliko je okružena kartama sa negativnim značenjem, pazite da ne budete pokradeni ili na nekoj vrsti šteti.

10.02.2009.

Ciganske karte - Ljubav

Za usamljene znači novu ljubav, a za one koji su u vezi postojanost osjećanja, osim ako su karte koje je okružuju izrazito loše. Naročito je nepovoljna karta „Lopov" jer znači da ste prevareni, neko krade vašu ljubav, u prenosnom smislu, partner je nevjeran, ili je neko rješio da ga osvoji. Uz karte koje simbolizuju osjećanja ili namjere znači da ćete prevladati tugu, strah, neizvjesnost, a uz kartu „Nada" možete očekivati dobar obrt u ljubavi. Uz kartu „Dar, "Svadba" "Kuća" može označavati bračnu ponudu ili trudnoću. Uz kartu "Putovanje" ili "Neočekivana sreća" signalizira moguće brzo poznanstvo na nekom putu.

10.02.2009.

Ciganske karte - Ljubavnica

Ako ste žena, ova karta simbolizuje vas i znači da će razvoj događaja u budućnosti u najvećoj mjeri zavisti od vas, kako u poslu ili ljubavi. Bez obzira da li ste slobodni ili u braku, dužoj vezi, ako je karta okružena kartama koje simobolizuju osobe , bićete pozvani u veliko društvo, a ako je okružena kartama koja označavaju osjećanja ona oslikava stanje vaše duše u zavisnosti od toga koje su karte u pitanju. Ukoliko ste muškarac karta simbolizuje na vašu partnerku ili osobu koja vam je draga. Muškarcima u svakom slučaju nagovještava mogućnost da uđu u novu emotivnu vezu, ili ukoliko su sretni u postojećoj vezi, vjernost partnerke, osim ako oko karte nisu one sa negativnim značenje, u kom slučaju treba je tumačiti u tom kontekstu.

10.02.2009.

Ciganske karte - Smrt

Ova karta može značiti smrt neke vama drage osobe, ali i kraj neke situaicije, bez obzira da li je ona povoljna ili ne po vas ili po nekog vama bliskog. Može značiti transformaciju, tj.potrebu da se počnete iz početka, da prekinete sa dosadašnjim navikama, stilom života, poslom, brakom, i da napravite takav zaokret u životu u kome će svi primjetiti promjenu na vama i u fizičkom i u psihičkom i socijalnom pogledu. Može značiti kraj jednog perioda koji je za vas bio prilično mučan. Ako se nalazi pored karte "Ljubav", "Ljubavnik", "Ljubavnica", pazite da ne budete vi uzrok prekidu veze. Ako je okružuju dobre karte, imate šanse da napravite dobar zaokret u životu, a ako je okružuju loše karte, pazite kakve poteze povlačite, da ne napravite sebi medvjeđu uslugu.

10.02.2009.

Ciganske karte - Nesreća

Karta znači nesreću u bukvalnom smislu ili loš period pun raznih negativnih obrta koji su vas doveli u stanje da se osjećate nesretnim. Ako trenutno prolazite kroz period teže krize bilo u porodičnim, ljubavnim, bračnim ili poslovnim odnosima, prijeti vam gubitak posla ili ste bolesni, od okolnih karata zavisi kako će se situacija rješiti. Ova karta takođe u velikoj mjeri utječe na karte koje je okružuju, i ako one simbolizuju osobe i ličnosti, te iste osobe mogu biti uzrok nekoj nesreći ili ih vi možete smatrati odgovornim za stanje u kome se nalazite.

10.02.2009.

Ciganske karte - Svećenik

Karta je simbol ne samo svećenog  već i zvaničnog lica, nekoga ko je za vas autoriet, nekoga koga smatrate ispravnom, moralnom osobom i koja je za vas u duhovnom pogledu autoritet. On može simbolizovati i neki svečani čin, kao što je vjenčanje u crkvi ili krštenje. Vaše spone sa vjerom kojoj pripadate su jake i treba da ih i dalje njegujete u nekom obliku. Ako ste pitanje postavili u vezi sa poslom, može se pojaviti neka osoba visokog ranga koja je vrlo ugledna, i čiji moral nije doveden u pitanje ni po jednom osnovu, koja će vam pomoći da poslovni problem lako rješite. Ako ste pitanje postavili za ljubav, a imate partnera, i dosta problema u međusobnoj komunikaciji, trebalo bi da zajedno odete u crkvu ili da potražite savjet stručnjaka, psihologa npr, ili od neke starije, ugledne osobe iz porodice.

10.02.2009.

Ciganske karte - Svadba

Za one koji su u vezi i voljeli bi da stupe u brak, karta znači upravo to, moguć brak, dugogodišnju vezu ili ukoliko ste postavili pitanje u vezi sa poslom, moguć partnerski odnos. Moguće je da ćete zaista stupiti u brak, ili ćete sresti nekoga ko će biti za vas vrlo značajan. Ako su okolne karte povoljne, u stabilnoj ste vezi. Ako ste postavili pitanje u vezi sa karijerom, a priželjkujete promjenu posla ili tražite posao, imate sve šanse da ga nađete, i to bi moglo biti radno mjesto na kome ćete duže ostati, koje će vam u mnogo čemu odgovarati. Ukoliko se pitanje odnosi na zdravlje, može imati dvojako značenje, u zavisnosti od okolnih karata. Jedno tumačenje je da ste se previše "vezali" za bolest, moguće da ste umišljeni bolesnik, da patite od kroničnih tegoba koje bi trebalo ozbiljnije shvatiti ili da patite što nemate dovoljno ljubavi. Može značiti da treba da se za nekoga vežete, bilo za ljekara, instituciju ili način lječenja, ishrane i da u tome budete istrajni da bi došlo do iscjeljenja.

10.02.2009.

Ciganske karte - Gubitak

Ova karta može značiti gubitak materijalnih vrijednosti, imanja, kuće, novca, ali i posla, ugleda, ljubavi, neke drage osobe, osjećaj gubitka i često promašaja. Karta sama za sebe, ma koje karte da se nalaze pored nje, nagovještava moguće gubitke. Da li će to biti gubitak pozicije na poslu, posla, novca, ljubavi, partnera, saznaćete iz simbolike okolnih karata, ali vas opominje da pazite šta radite. Ako su to karte koje simbolizuju konkretne osobe, onda bi trebalo da se pazite nekih osoba koje bi mogle da vam naprave taj gubitak, bilo da zatraže od vas novac na zajam, ili da vas nagovore na neki zajednički biznis ili kredit koji biste uzeli zajednički. Uz kartu "Udovac", "Udova" simbolizuje mješenja drugih u vašu emotivnu vezu.

10.02.2009.

Ciganske karte - Oficir

U bukvalnom smislu karta može simbolizovati osobu koja nosi uniformu, a to može biti vojno lice, policajac, ljekar, sportista, bilo ko tko nosi neku vrstu zaštitne uniforme na radu. Iz nekog razloga ta osoba ima nekakav uticaj na vaš život, ma o kome da se radi. Može predstavljati vašeg oca, supruga, vas samog ako nosite uniformu na radu, ali uvijek predstavlja muškarca, ne može predstavljati ženu, čak iako je pripadnik policije, radi za vojsku ili je ljekar, sportista,u kom slučaju predstavlja kolegu sa posla. Ženama može uz okolne karte sa dobrim značenjem nagovješatavati ljubavnu avanturu ili čak brak sa uniformisanom osobom.

09.02.2009.

Ciganske karte - Čežnja

Karta označava ulazak u nov životni period u kome imate šanse da neke svoje želje ispunite. U svakom slučaju bilo bi dobro da drugačije formulišete pitanje i da vidite da li će se ispuniti, jer je ovo samo nagovještaj da ćete imati veće ambicije kako u vezi sa ljubavlju tako i u vezi sa karijerom. Nagovještava optimističan stav prema životu. Ako se često ponavlja u otvaranju karata na nekom istaknutom mjestu, moguće je da ste prilično nerealni, ili imate mnogo neostvarenih želja,a ako se nalazi uz kartu koja označava osobu koja vam se dopada, osjećanja su uzajamna. Uz karte koje nagovještavaju osjećanja i misli, treba da razmislite da vaše želje nisu možda na nivou fantaziranja, bez realnog osnova.

09.02.2009.

Ciganske karte - Tuga

Ako ste već u period tuge ili neraspoloženi karta oslikava vaše stanje duha i pored karata sa pozitivnim značenjem nagovještava izlazak iz tuge, a uz karte sa lošim značenjem nagovještava da će taj period potrajati. Ponekad označava pasivnost i nespremnost da se uhvatite u koštac sa životom i prepuštanje crnim mislima. Trebalo bi da budete spremniji na životne teškoće i da se sa njima hrabro suočavate umjesto što se prepuštate događajima. Uz karte koje označavaju lica i osobe, one simbolizuju one koji vam mogu pomoći da prevaziđete to osjećanje ( ako je uz njih dobra karta ) ili će one biti povod neraspoloženju ( uz loše karte ili ako sama lica simbolizuju loše osobe - npr.lopov i sl.).

09.02.2009.

Ciganske karte - Nešto novca

Ova karta se odnosi konkretno na neki manji novčani dobitak. Ma kakve da su okolne karte, vrlo brzo možete očekivati isplatu novca. Ako vam duguju poveće svote, karta nagovještava početak isplate koja će moguće ići u ratama ili, pored karata sa lošim značenjem, odlaganje plaćanje većeg dijela. Ona predstavlja dobar signal za razrješenje situacije koja vas muči jer predstavlja dobru volju bilo vašeg poslodavca ili partnera da sa vama poboljša odnose. Ukoliko se pitanje odnosi na zdravlje, postoji mali pomak ka ozdravljenju koji može biti uvod u potpuno ozdravljenje.

09.02.2009.

Ciganske karte - Veselje

Ne bi trebalo da imate ikakvih sumnji u pogledu toga da li ćete imati razloga da se radujete, tako da nemojte previše da paničite, čak i ako ovu kartu okružuju izuzetno loše karte, osim ako se ne radi o karti „Lopov" što znači da neko „krade" vaše veselje, tj. vašu radost. U prenosnom smislu nešto će se dogoditi zbog čega ćete morati da se pozabavite sa malo ozbiljnim problemima nego što očekujete.

09.02.2009.

Ciganske karte - Stalnost

Značenje ove karte je vrlo važno.Ona simbolizuje na neki način prst sudbine, situaciju koja je do  sada bila promenljiva a sada postaje postaje konstantna. Može značiti da će se dogoditi nešto na šta ni na koji način nećete moći da utječete, ma šta to predstavljalo, nečiju odluku, status na poslu emotivnu situaciju. To može značiti i nečiji nepokolebljiv stav, snažne emocije, volju na koju nećete moći da utičete, u svakom slučaju, u prošlosti ste bili suočeni sa nečim što ste mogli da mjenjate a možda ste i željeli ili bili primorani na to. Uz karte koje simbolizuju osobe i ličnosti, vašim životom upravljaju drugi, i to može značiti da ste okruženi jakim osobama i na poslu i u privatnom životu koje svojim autoritetom uspijevaju da upravljaju vama ili da ste pod magijom, koju treba da otklonite. Moguće je da ste fatalista u duši i da niste borac već se prepuštate sudbini da vas vodi kuda ona hoće.

09.02.2009.

Ciganske karte - Poruka

Ova karta znači da ćete dobiti poruku, bez obzira da li očekujete ili ne. U svakom slučaju ta poruka će sadržati finalno rješenje za pitanje koje ste postavili, bez obzira na koju se oblast života odnosi. Ako su okolne karte loše, vijest će biti nepovoljna, a ako dobijete kartu „Sudac", „Svećenik" dobićete zvanično rješenje. Pravite razliku između karata «Pismo» i «Poruka» ovdje se radi o nekom usmenom saopćenju koje možete dobiti i preko sms, Interneta ,telefona ili usmenim putem, u svakom slučaju je daleko kraće od pisma i sadrži u sebi veoma važnu infomrmaciju. Uz kartu „Lopov" karta govori o lažima u koje ne treba da vjerujete. Može takođe da znači da će vas neko spriječiti da saznate ono što bi trebalo.

09.02.2009.

Ciganske karte - Neprijatelj

Sa ovom kartom morate biti izuzetno oprezni jer možete biti suočeni sa nečim neprijatnim, to može biti situacija ili neprijateljstvo konkretne osobe. Neko može da opstruira vaše napore bilo u pogledu karijere, realizacije vaših planova ili u vezi sa rješavanjem pitanja u vezi sa ljubavnim životom. Trebalo bi da što prije promjenite ili sredinu ili svoj odnos prema njoj. Možda vi druge na neki način nečim provocirate, da se tako ponašaju prema vama a da toga niste svjestni. Karte koje simbolizuju osobe ili ličnosti označavaju one koji mogu biti prema vama neprijateljski nastrojeni.

09.02.2009.

Ciganske karte - Sreća

Predstoji vam lijep period u budućnosti i dogodiće se sretan obrt tako da ćete moći da odahnete i da se prepustite sreći. Ma kakvo pitanje da ste postavili, odgovor na njega je više nego pozitivan. Ako su okolne karte simbol negativnih osoba, one vam ne mogu ništa, iako se mogu potruditi da vam tu sreću pomute, a ako dobijete karte koje simbolizuju pozitivne osobe, one će moguće doprinjeti vašem osjećanju sreće. Ipak pripazite, možda ste u toj sreći pomalo naivni i možda vam mnogi zavide, mada vas lično to ipak, bar za sada, ne dotiče.

09.02.2009.

Ciganske karte - Putovanje

Rješenje vašeg problema naći ćete u kontaktima sa osobama koje nisu iz vašeg mjesta, bilo rođenja, ili mjesta u kome živite, a najvjerovatnije  ni iz zemlje. Trebalo bi da imate što je moguće intenzivniji kontakt sa strancima, sa osobama iz drugih zemalja, jer je to za vas pravi životni put, ili način da rješite problem na koje se odnosi vaše pitanje. Uz pozitivne karte govori o sretnom ishodu putovanja ili pozitivnim promjenama, a uz negativne karte o mogućim problemima na putu, o odlaganju puta.

09.02.2009.

Đurđevdan - praznik svih Roma

Dan kada momci počinju birati djevojke za udaju
Slavlje počinje umivanjem vode u koju je potopljeno poljsko cvijeće. Prijedorski Romi okupali se u Sani...
07.05.2008. 09:28

U sarajevskom naselju Gorica jučer nije nedostajalo pjesme, plesa i muzike, a pripremljena je i bogata trpeza. Sve povodom proslave najvećeg romskog praznika Đurđevdana. Da nije bilo kiše, kažu nam sarajevski Romi, bilo bi nezapamćeno veselje.

Ciganska sezona

Običaj je, govori Bajro Sejdić Nono, da se uoči Đurđevdana ide na mlin-vrelo i da se donese izvorska voda u kuću, poljsko cvijeće u kojem obavezno mora biti jorgovan. To se potopi u banjicu zajedno s jajima ofarbanim u crveno kako bi sve bilo spremno za uranak.

- Kada osvane Đurđevdan, svi se tom vodom umivamo, kupamo, jer to je najzdravija voda, a žene koje ne mogu roditi djecu, udaraju se vrbom i govore: "Ove godine vrbom, druge godine trbom." S Đurđevdanom Romi počinju lutati, takoreći počinje ciganska sezona - ističe Nono, dodajući da se na prazničnoj trpezi obavezno mora naći janje s ražnja.

Tog dana, kaže, momci biraju cure za udaju, a kada se završi "ciganska sezona", počinju svadbe.

Sebi svojstvenoj atmosferi Senad Tahirović i Kenan Bešić proslavljali su Đurđevdan. Vatru su naložli na "tanjiru" satelitske antene našalivši se da je to "digitalna vatra koju cijeli svijet gleda". Bešić je podigao i zdravicu kazavši da on "nije kao Mile iz Laktaša, jer on pije viski". 

Cjelodnevna fešta


Prijedorski Romi u ranim jutarnjim satima, prema tradiciji, okupali su se u rijeci Sani, čija je temperatura iznosila samo 12 stepeni. Prije kupanja, u vodu je bačen vijenac svježeg cvijeća za kojim se i zaplivalo.

- To su naši običaji, rano ustajanje i umivanje, pa ispunjavanje bračnih obaveza i na kraju kupanje u Sani. Nije mi hladno, srce mi je puno - kazao nam je Dejan Mašić.

U Rudničku ulicu, gdje živi većina Roma, Mašić se vratio s vrbovom grančicom i vodom, koje je poklonio supruzi. Fešta je uz mnogo đakonija trajala cijeli dan.

Bacanje cvijeća u rijeku

Bijeljinski Romi jučer su bacanjem cvijeća i vjenčića od vrbovih grančica i lišća u kanal Dašnica tradicionalno proslavili Đurđevdan.

- Ustali smo rano, obojili jaja i umili se vodom u koju je potopljeno cvijeće. Sami smo pravili vjenčiće od vrbinog lišća koje bacamo u vodu - kaže Izet Hokić, učenik sedmog razreda OŠ "Knez Ivo od Semberije", jedno od 84 djece romske nacionalnosti koja pohađaju školu.


09.02.2009.

Sluga ciganske magije

Od davnina su šišmiši u narodu izazivali neku jezu i strah.Mitovi i predrasude o ovim sisavcima, išli su dotle da ih se prozivalo i vampirima, iako je nauka dokazala da se većina ovih sisavaca koji imaju sposobnost letenja, isključivo hrani kukcima.Famu o šišmišima kao predznacima zla i negovještenjima nečega strašnog podgrijali su i brojni filmovi u kojima šišmiši obavezno „igraju“ ulogu negativnih vladara tame.A ustvari prema naučnim tezama šišmiši su dan za noć zamijenili tokom evolucije da bi izbjegli nadmetanje za hranu s brojnim dnevnim pticama koje love kukce i tako izbjegli i opasnost od dnevnih grabljivaca.Vjerovanje da šišmiš sa sobom nosi neko zlo prisutno je i u našem narodu.

 

 

Najpoznatiji sluga ciganske magije

 

Međutim, parapsiholog i iscjeliteljka Ana tvrdi da se dugo bavi proučavanjem šišmiša i da ih smatra bezazlenim bićima koja su često zloupotrebljavana.

-Poznato mi je da se šišmiši posebno koriste u ciganskoj crnoj magiji koja je veoma jaka.Oni koji se njome bave koriste kuhano meso šišmiša da nekome napakoste, naročito, ako mu žele uništiti zdravlje.Također, krila šišmiša u ciganskoj magiji koriste se za ljubavna osvajanja.Vlada vjerovanje, ako djevojka pogleda nekog momka kroz „nabajano“ šišmiševo krilo, on će da poludi za njom, iako je do tada nije ni primjećivao – navodi Ana neke od primjera koji su i doveli do omraženosti šišmiša među ljudima.

 

Sa druge strane parapsiholog Ana ističe da ona također koristi krila šišmiša, ali isključivo za izlječenje i u svrhu pomoći ljudima koje su kako kaže crnomagijaši doveli u bezizlaznu situaciju.

 

-Šišmiš je jedna relikvija koja može čovjeka spasiti brojnih zala i bolesti.Uvjerena sam da su od dragog Boga poslani na ovaj svijet i sa svojom zadaćom, a to sigurno nije širenje zla nego dobra.Ima ih puno vrsta, a svaka vrsta obavlja svoju funkciju za dobrobit čovječanstva i svakog pojedinca na ovoj planeti i njihovo postojanje je starije od pedeset miliona godina.Zato od njihovih krila pravim učinkovite i jako dobre hamajlije za zaštitu čovjeka, njegovo izlječenje, zaštitu familije, firme...Trebamo biti sretni što oni postoje jer mi iskustvo i praksa govore koliko su učinkoviti po zdravlje ljudi i skidanje magije, tvrdi Ana, dodajući da su brojni slučajevi u kojima su se upravo šišmiševa krila pokazala spasonosnim.

 

 

Slučaj iz prakse

 

Među takvima je i Ivica T.(48) iz Županje, kojem je, kako kaže, već bila smrt pokucala na vrata.Liječnici su ga bili otpisali zbog medicinski nepoznatih glavobolja i nesvjestica.Na nagovor prijatelja, otišao je kod Ane i danas godinu dana nakon prvobitne dijagnoze još je živ i dobro se osjeća.

-Osjećao sam se zaista loše kada sam prvi put otišao kod parapsihologa i iscjeliteljke Ane.Sumnjalo se da imam tumor na mozgu i ljekari su me učinivši sve što je u njihovoj moći poslali kući da čekam svoj sudnji dan.Ali, ja sam imao jaku želju za životom.Htio sam još puno toga napraviti za svoju familiju i nisam htio tek tako nestati sa ovog svijeta.U tome mi je već nakon prvog tretmana pomogla Ana.A kada sam naknadno dobio šišmiševo krilo i kada sam primjenio upute koje sam uz njega dobio, nestalo je glavobolje i nesvjestice koje su me pratile zadnju godinu, ushićeno je podijelio Ivica  sa nama svoje iskustvo.

 

Ana kontakt telefon – 00387 63 236 889

e-mail: radmila92@live.com

09.02.2009.

Omađijavanje jabuke

Ciganska ljubavna magija, pored one vudu i turske, spada u najače po intezitetu djelovanja te ne čudi da su od davnina žene i djevojke salijetale stare ciganke u želji da im omađijaju određenog muškarca.To su one činile na više načina a jedan od njih je svakako i uz pomoć crvene jabuke nad kojom bi tri puta ponovile slijedeću basmu.Tako obajana jabuka nudila se željenom muškarcu kako bi je ovaj pojeo i pao pod uticaj čudesnih ciganskih čini zavođenja.Munus Sigsigga Agbara Ye

innin Aggish Xašhur Gisšnu Urma

Šaziga Bara Ye

Zigašubba Na Durre Ešakki

Ugu Agba Andagub!
09.02.2009.

Demoni bolesti

Prema ciganskoj predaji prisiliše Anu, vanredno lijepu vilinsku kraljicu u državi Keshalyi-a (demona) da uzme za supruga Locolita, kralja patuljaka.Ona mu rodi devetero djece, a oni su upravo demoni - misece- svih bolesti.Ta se djeca povjenčaše međusobno, izrodiše silnu djecu i po njima sve one bolesti, od kojih pati griješni ljudski rod.

Na svu sreću poznaju ipak vješte ciganske vračare mnoga sredstva kojima se čovječanstvo može braniti od tih demona.Prije svega vračari se mora kupiti marama koju će ona obaviti oko bolesnoga tijela, pošto je na maramu navezla sliku dotičnog demona.Drugi je način liječenja, da se kod ciganke kupi hamajlija, malena sličica demona, izrezana od drvene kore, ili mali kameni ili drveni obelisk (piramida), u koji se lik demona ili usječe ili rasijanim čavlom ureže.Ciganski demoni bolestiMinceskol - demon ženskog roda od kojeg dolaze sve spolne bolesti.Ovaj kukac plazi u noćno doba čovjeku preko trbuha, ulazi u spolovilo te prouzrokuje svojim hrapavim nogama upaljenja, čirove i sluzenje.Da se bolesnik od njega spasi mora se hamajlija sa likom tog kukca spržiti na vatri.Taj demon napada muško i žensko kao i životinje, te prouzrokuje strašne bolove time što šiljke na nogama zarije u tijelo.

Lilyi je ženski demon sluzotoka.Ono čudnovato škakljanje na kataralno upaljenim mjestima sluzne kože i svi time skopčani bolovi dolaze otud, zato što taj demon u obliku žene sa ribljim trupom kroz sve otvore ljudskog tijela u čovjeka ulazi i izlai te svojom oštrom kosom zabada u meso.Od tog demona dolaze griža (Ruhr), kašalj i proljev sa povraćanjem.

Tcaridyi ( u tačnijem prijevodu "užareni") je demon vrućice i ima dlakavo tijelo gusjenice.

Shilalyi je demon od kojeg dolazi hladna groznica a prikazuje se kao miš sa mnogo nogu i repova.

Bitoso je onaj demon, od kojeg dolazi po vjerovanju Cigana strašna zubobolja i ono trganje u bolesnom uhu.Vele da se taj crv sa mnogim svojim glavama zarije u čovječije tijelo i da tu glođe, jer je dugim postom izgladnio.

Poreskoro (repati) je hermafroditni demon, od kojeg dolaze za Cigane zagonetne bolesti.Ovaj demon ima po četiri pasje i mačje glave, ptičje tijelo i rep u obliku zmije.On je začetnik kuge, kolere i tifusa, zatim zaraznih bolesti na krupnoj i sitnoj marvi.Njegov lik naslikat će se na drvo i onda spaliti.

09.02.2009.

Moć nepoznatog groba

Ciganske vračare i gatare važile su od davnina kao vrsne poznavateljice svijeta čarolija koje su skupile lutajući po svijetu.Isprepletena u raznim vjerovanju o starim božanstvima koje Romi nisu zaboravili unatoč asimiliranju u monoteizam ciganska vjerovanja svoju snagu crpe iz same prirode i njenih moćnih sila.Na našim prostorima danas djeluje na desetine ciganski vračara od kojih većina radi kao posrednik između nekog hodže i osobe zainteresirane za rješavanje određenog problema.Ali događa se da poneka od njih uzme cijelu stvar u svoje ruke i tad se na djelu može vidjeti sva snaga jednog takvog vračanja.

Pošto Romi kao narod nemaju svojih sakralnih objekata njihovi oltari su uvijek bili oni prirodni gdje su se skupljale razne energije i sile poput raskršća i groblja.Posebno cijenjen kod ciganskih vračara je grob bez oznake (krsta ili nišana) pošto takav mezar za njih ima veliku magijsku silu u sebi.

Moć nepoznatog groba je mnogostruka i može se konstatovati da je upravo on kultno mjesto većine njihovi vračara.Šaka zemlje sa takvog groba koristi se u ljubavnim čarolijama.I u smirivanju strasti, posebno ljubomore, nepoznati grob može u sebe akumulirati sve nepoželjne emocije ukoliko se u njega ukopa veš posesivne osobe.Osim što pomaže u ljubavi i vraća bračni sklad nepoznati grob vračari služi i za uništenje neprijatelja ako se dokopa nekog dijela njegove odjeće.

Najmoćnije ljubavne čini rade se na stvarima koje su povezane sa mrtvacem od kojih se ponajviše izdvaja takozvani mrtvački prsten.Takvu magičnost dobiva svaki prsten koji se nađe na ruci umirućeg čovjeka i obično se skida nakon što se tijelo ohladi.On je idealan za svaki ljubavni flert pošto se njime neko može privući i osvojiti ali i odbiti.Ako se kroz njega tri puta pogleda voljena osoba dok je okrenuta ka vama privlači se ljubav no progleda li se u trenutku dok vam je okrenuta leđima udaljit će se bez ikakvog očitog razloga od vas.Osim njega klinom na koji se veže stoka na livadi tokom paše izvodi se slično vračanje.

Da bi se udaljio nepoželjni ili dosadni udvarač tražio bi se klin koji je prezimio na livadi.Odmah po pronalasku vadio se iz zemlje i prevrtao naopako opet ga vraćajući u istu rupu u zemlji govoreći: «Kako ja prevrnu klin tako i tebe n. okrenu od sebe da me ne vidiš, ne čuješ i ne mariš za mene».


Lokalna vračanju su raznolika i kroz njih se jasno uviđa da su borba za sreću i ljubav dvije glavne motivacije ljudi koji traže pomoć ili sami praktikuju neka čaranja.Jako tražena ali i mistificirana čaranja sa mrtvacem i grobljanskom zemljom odraz su starog vjerovanja u svijet mrtvih i njihov utjecaj na žive.

Ciganska vračara malu sliku ili papirić sa ispisanim imenom osobe koju želi omađijati u želji da "umire" od ljubavi za nekim ugura tajno mrtvacu u usta, sa čim ga i sahrane.Ako se želi povratak voljene osobe na neki domišljat način se u njenu obuću sipa zemlje sa groblja ali i ugurava u okovratnik jakne ili košulje.

U čaranjima za prizivanje sreće čarkama se želi na volšeban način utjecati na njen slijed.Ukoliko je osoba baksuzna, sklona malerima, neuspješna u životu ciganske vračare ali i bosanske, sandžačke i kosovske hodže posežu za katancem sa kojim kruže oko nesretnika zaključavajući ga uz basmu ili određenu dovu za nafaku.Tako zaključan katanac daje se nesretniku da ga odnese pored kakve rijeke, otključa i baci niz vodu.A kako bi namjerila sreću u nečiji dom vješta ciganka će na Mlađak zamjesiti kolačić od brašna, bajeći nad njim.Pošto ga zamjesi, ukopava ga ili bar nekoliko mrvica pod kućni prag onog doma koji je ostao bez berićeta.
09.02.2009.

Ciganske čini za oslobađanje od neželjene ljubavi

 

 Ovo se radi poslije punog Mjeseca,a prije mladine.Zapaliti ogromnu vatru pa zatim u bašti nabrati dvije šake suhog lišća vrbene.Dok se bere lišće izgovarati ime osobe koje želi da se oslobodi,okreneš se i uđeš u kuću ili priđeš vatri ukoliko sve to radiš napolju, bacajući lišće u vatru izgovaraš sljedeće riječi:

„ EVO MOG BOLA,UZMI GA I RAZBUKTAJ SE,ODLAZI OD MENE SADA I NEMOJ ME VIŠE GNJAVITI“.

Ovo se radi tri noći za redom i osoba se više neće javiti.

 

Uzme se mali kvadrat papira i ispiše na njemu ime osobe koja proganja, za to se koristi crno mastilo, a Cigani još praktikuju starinska penkala na umakanje, jer su rezultati bojli nego sa modernim olovkama.Mastilo se mora dobro osušiti i ime se ne smije zabrljati.Zatim se zapali bijela svijeća i zamišljajući kako ta osoba bježi od tebe spališ taj komad papira.Sakupi se pepeo u posudu i odnese na brdo.Kada se stigne tamo pepeo se stavi na dlan desne ruke,okrenuti se prema vrhu brda,uzdignuti ruku i izgovoriti:

„ VJETROVI SJEVERA, ISTOKA, JUGA I ZAPADA,ODNESITE OVA OSJEĆANJA TAMO GDJE ĆE BITI TRAŽENA, NEKA NJENO (njegovo) SRCE BUDE OTVORENO I SLOBODNO I NEKA SE NJEN (njegov) UM UDALJI OD MENE“

 zatim se puhne na pepeo tako da ga razvije vjetar.                          

09.02.2009.

Kletve

Opšte je poznato da su Cigani skloni da se bez neke dublje emocije zaklinju, proklinju i prekoravaju.Nerjetko će moliti nebesa da oduzmu snagu njihovom neprijatelju, da mu prenesu neku boleštinu, da ga stave u posljednji pokrov, da svoje pare potroši na apoteku, da izgubi onog koga najviše voli.Najmanje se kunu u Boga a najviše u roditelje i svoju djecu.Kad kazuju istinu govore: "Kunem se svojim ocem!".

Od ciganskih kletvi ove su najteže: "Dabogda te trpija izjela!", "Nek te udari prišt u crnu džigeru!", "Nek te ubije jektika!"; "Ubila te čađ!".Posebno zaziru od popa i čim ga vide kažu: "Xljen le e khanje" što u prijevodu znači: "Usrale ga kokoši!".Ciganske kletve nisu upućene samo ljudima.Duboko ogrezli u sujevjerje i vračanje na spomen vampira odmah kunu: "Dabogda mu put bio zatvoren drvljem i kamenjem":I na spomen vuka, zmije ili miša odmah reaguju proklinjući: "Kamen i drvo u njihova usta! Vatra u njihova usta!"

U prilikama kada neko uvrijedi ili ponizi Ciganina on će se za pomoć obratiti čergaškoj Drabarni da ga ona prokune svojim čaranjem.Vračara se uputi putem i kupi suhe slamčice., kamenčiće i suhu goveđu balegu, pa dođe do avlije kakve bogomolje, ubaci slamčice i govori: "Kao što su god suhe ove slamčice, tako neka se osuši on":Zatim baci balegu rekavši: "Što bi mu god bog dao u ovoj godini nafake, nek se odbije od njega smradom kao ova balega".Kad najzad baci kamenčiće, probaje: "Bože zlatni, kao što je ovaj kamen skamenjen, tako neka mu sreća okameni i da ostane bez nje".Kad je sve tako navračala, Drabarni odlazi kući ne okrećući se.

Glavobolja kao kletva

Kako to vjeruju Cigani uzrok glavobolje može biti osim uroka, nabace i nagaže i zbog nečije kletve.Liječi se tako što se zahvati vode sa devet izvora u koju se ubaci užareni ugljen pa se tom vodom oboljeli umiva.Drabarni na odjeći bolesnog, a da bi ubrzala liječenje, zna vesti figure zmije, pijetla, Sunca, kolača...

09.02.2009.

Božanstva romskog svijeta

KARANKOČI

Prema romskom vjerovanju duhova ima raznih vrsta i sa različitim resorom.Neobična vjerovanja Karankoči je jedan od najkarakterističnijih njihovi duhova.Preovladava mišljenje da on živi pod ledom, da je malog rasta, da dolazi pred zoru ili ponoć da se zagrije među ugarcima.Na glavi ima kapicu u kojoj leži sva njegova moć.Ko mu je otme postat će nevidljiv i moći će lako da ukrade.Mozeš ga tada poslati da ti donese para, haljina, stvari, hrane, da donese i odnese.Ako kapicu baciš u vatru on ojadjen pukne od muke i tuge.JAVIŠTA


Javišta je jedna od najstarijih duhova koje se Romi mnogo plaše.Oni je čak nerado i spominju.Može se javiti u mnogim oblicima kao vampir, vukodlak ili neka prikaza.Jedno kazivanje iz Bijelog Polja kazuje - "Mijeh, to je Lampir ili Javišta.Ona se javlja oko čergi.Ona hoda noću u bjelini, u dugoj haljini.Ona je zimska jer se čuje zimi.Napravi se ptica, glasi se kao puhavac (što jede orah).Pokazuje se ljudima na svakakve načine.Ima ih tri vrste - jedne gone ljude, druge skaču i na ljude da ih opterete, da se ne bi mogli kretati i da tako crknu a treći se nadimaju kao mjehovi a čim se zapali vatra bježe.Majke vuku svoju djecu i sebe za uši i tresu se da im se ne približe.Čovjek mora da mješa govor Javištin, vještičin,Karakondžijev i drugi.Ne smije da govori 40 Javištinih riječi.Koje su to nije se moglo otkriti.ČOHANI


Strah od duhova a posebno od Čohano Romima je u krvi.Njenim imenom se i danas plaše mala djeca mada je se plaše i odrasli.Kao i protiv Javište vatra ima odbrambenu ulogu.Cigani tvrde da Čohano jede svijeće, kako bi što brže izgorile, jer je ona duh mraka i smrti.Čohani je brkata žena koja pije djeci krv.Pojavljuje se i kao leptir koji skače i nasrće na vatru jer hoće da vatru ponese u zrak i da tako zapali čergu.Oblijeće oko čovjeka pa kad padne na njega skaču mu veliki plikovi.O Čohaniju ne valja ni govoriti.Čohani se proklinje "Dabogda jela drvo i kamen a nas da ne jedeš".BENG


Beng (Đavo) javlja se u raznim vidovima.Pripisuju mu se mnoga svojstva i sa njim su u vezi mnoge pojave.Uzročnik je padavice, istovremeno je duh ispod mosta, stijena u polji itd.Kad čovjeka uhvate Bengovi ljudi ga moraju držati dok ne dođe sebi.Drže ga i čitav sat.Kaže se "Pada od Bengova".Opsjednut čovjek tad može da laje, pjeva, plače i riče.Nema svjesti mada su mu oči otvorene.Sve da ga pečeš ne osjeća nista.Ko lud hvata sve što stigne.Hoće da jede meso sa sebe ali drugi mu ne daju.Nogama se baca, koprca se.Kad se povrati ustaje i sve ga boli.Pita šta je to bilo jer se ničega ne sjeća.BIBIJA


Bibija je prije mnogo vijekova spasavala Rome od kuge u Misiru.Oni su od tada nju izabrali za svog sveca.Kad piju nazdravljaju "U zdravlje Bibijino" ili na romskom "Ande Bibijako sastipe".Neki je smatraju i božijom majkom.Hoda u prnjama sa štapom a prati je uvijek pas.Rano zorom, kad Romi spavaju u čergama, ona prolazi i tjera bolest od njih. Bibija se među Ciganima proslavlja trećeg petka u martu.Za njen se kult vezuje kruška, ponekad i trešnja, oko koje Cigani slave Bibiju jedući nemasna jela i pijući rakiju te biljka zvana „bibijake kan“ ili tetkine uši, koja ima crvene cvjetove.Ona nagovještava ispraćaj zime i dolazak proljećaBILAČHE - NEDOBRI, NEČASTIVI

Uhvate se u kolo izjutra, u akšam i noću, pa igraju.Noću od njih neznaš da prođeš.Odvest će te i zadaviti.Ako imaš knjigu u ruci, učini dovu (molitvu), pa ćeš tako proći.Igraju svakog dana, a najviše nedjeljom.Najopasniji su noću.Nemaju ni kostiju, ni mesa, samo vjetar koji puše po zraku.Ljudi bježe da ne nagaze na ono mjesto kuda duvaju.Inače zlo.Ruke im se uhvate, oduzmu.Oni mogu da urade što hoće.Mogu zdrobiti ruke i noge, mogu ugušiti insana.Insan se može izliječiti lijekovima kod hodže.Među njima ima i muških i ženskih.Starješina im se zove hadžija.Ne daju glasa od sebe, ne govore nikako, pa ni ciganski.Ima ih u kući, vodi, polju, sijenu, pod mostom i na drugim mjestima.Bilačho je često uzrok opasne glavobolje.Kad nastupi glavobolja, insan kaže: "Boli me glava".Treba mu odgovoriti "Pojeo je pas".RUKIJA

Malena je kao pašče kada se okoti.Odozdo je bijela, gore crna.Na vratu joj je kožni kajišić s bobicama.Žensko je.Niti stari, nit' se pomlađuje.U licu je onakva kakva je bila prije 2000 godina.Ona se skriva i stanuje u rupi pod zemljom.O Trifundanu izlazi, puza po zemlji.Hrani se životinjama.Najviše jede bundeve.Ako vidi čovjeka, može ga ujesti.Ako joj daš hrane ili pare, otići će.Ne možeš je ubiti.

MUSTAKALO - šumski duh, šumski pijetao

U njega su veliki zubi, velike oči, veliki brkovi i velika zadnjica.Velik je kao magarac.On bude na homaru (omorici) pa kad zabegeniše neku žensku, dohvati je rukom.On ima bijele ruke.Neka djevojka sva uplakana i razbarušena doletjela kući: "Kuku, babo, dohvatio me brkonja prstima i teglio za kose".Skočio on odmah, otišao do onog homara, vidio pored njega magarca i sasjekao ga sjekirom.Šumski duh se zadržava u šumama pod velikim drvećem.Šumski duh kod naših Cigana u Bosni zove se i ušonja, ušan, a Cigani burgijaši u Nišu kažu za njega ušap.

DROMEHKO- putni, drumski duh

Ako na putu bude ubijen neki čovjek, on se tamo prikazuje i plaši onog koji onuda prolazi.


LEJAKO - (potočni, rječni duh) i PAJEHKO (vodni) žive u vodi, najviše idu po platnu, prostru ga da ne padnu u vodu.Taj duh je opak.


VODNI (karankoči), Šumski (međaši), Umaljako (poljski)- to su od svih najmnogobrojniji duhovi.


PREDANJE O CIGANSKOM CARU

Nekada su Cigani imali svog cara, ali je on mnogo pio, pa je zaspao i još i sada spava.Prije nekoliko hiljada godina kad je Bog pustio kišu, ciganski car je otvorio sve česme da prkosi Bogu i da mu pokaže da i on zna da stvori vodu.Kad Bog grmi onda ciganski car hoće da sa vatrom s Bogom "pregoni" pa se gađa vatrom, pali slamu i drveće.
09.02.2009.

Ciganska magija

Cigani su najsujeverniji narod na svijetu i može se reći i najmisteriozniji pošto im je teško ući u trag.Svi pokušaji etnologa da shvate i obuhvate njihovu tradiciju i vjerovanja ostali su više manje bez uspjeha.No, ono što su ipak uspjeli prikupiti dovoljno dočarava njihov magijski svijet u kojem najznačajnije mjesto ima Drabarni ili vračara.Svoj status stiče uplivom više sile.Naime, po njihovom vjerovanju, s odabranom ženom ili djevojkom spava određeni duh i time joj prenosi svoje nadnaravne vještine.Kada se probudi, žena polako shvata šta joj se dogodilo opažajući kod sebe neke promjene.U početku ih krije dok ne bude sasvim sigurna kako je postala Drabarni a tada to i javno obznani ostalim članovima svoje čerge.Dešava se da u istoj čergi postoji po dvije ili čak tri takve vračare pa je ljubomora i konkurentnost neizbježna.Ali kako bilo da bilo Drabarni od tad ima svoju magijsku ulogu da pomaže svojim saplemenicima besplatno a ostalima uz naknadu.

Osim vještine da proriče sudbinu Drabarni umije sastavljati čini i raščinjavati ih pa se neće ni u jednom trenu dvoumiti da ih nekom napravi ili skine.Kad poželi da napakosti nečijem neprijatelju potražit će određenu travu koja raste na raskršću i baciti je na dušmanov prag.Nagazi li je desit će mu se upravo ono što je ona poželjela.Od davnina se zna da su ciganske magije najopasnije te ih najbolje pored, hodža i derviša, znaju skinuti upravo one same.Posebnu moć Drabarni pridaje morskom orahu takozvanom "šungurju" koji po romskom predaji nastaje od rogova njihovog božanstva Karankočija.Šungurju vračare stavljaju u vodu da prenoći pa tom vodom umiju one na koje su bacile svoje opasne čini.Za nju se vjeruje da može upravljati prirodnim silama pa će svaki put kad zavlada nevrijeme baciti svoju metlu napolje i izreći samo njoj znane riječe u namjeri da tu nepogodu otjera što dalje od čerge.A kad se desi da ujutro pođe u selo a magla se spusti Drabarni će je otjerati riječima. "Bježi maglo, eto pogan Ciganke!"U selo su nekad običavale ići samo one Ciganke koje dobro baju i gataju da bi seljankama skidale uroke i bajale za ljubav i sreću.Po romskom vjerovanju, kad žena zlog pogleda gleda nekog lijepog čovjeka, može mu "naškoditi od očiju", a to su objašnjavale i drugim izrazima poput "pojede ga očima", "udari ga na oči".Ukoliko dijete pobolijeva i noću plače ciganske žene naliju vode u neki sud, odsjeku od sebe kakav biljeg, bace žeravicu u vodu, pa ako ona padne na dno, dijete je bolesno od uroka.Onda uzmu jedan takav ugljenčić, pa mu njime na čelu naprave krst.Dadnu mu malo te vode da pije, umiju mu obraze ili ga okupaju.Ostatak vode nose prosuti na psa govoreći: "Kao što od pas odnosi ovu vodu, tako nek odnese i ovu bolest sa mog djeteta".Ciganska magija ljubavi

Pronađete li ključ naročito onaj starinski ili bilo koju stvar crvene boje, što je znak ljubavne sreće i erotskih igara, uzmite je i pomislite na voljenu osobu te recite ovo: "Ključ tvog srca nalazi se u mojim rukama, ključ srca kojeg toliko tražim, ispuni ljubavlju moje srce i nikada me ne ostavljaj jer vrata tvoje duše upravo su otključana" a ukoliko ste našli nešto crveno: "Crvena je moja krv, crveno je srce moje, ljubavna srećo, sudbino srca mog ne odvajaj se od mene".Nađenu stvar nosite uza se ili držite na tajnom mjestu sve dok se ne ispuni vaša želja.

ciganska magija - Gypsy magic -
<< 02/2009 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728


BROJAČ POSJETA
210170

Powered by Blogger.ba